Live kanaler

Vildt Naturligt

Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør, når vi kigger ud ad vinduet eller ser os selv i spejlet. Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har blå øjne, hvorfor et næbdyr lægger æg, eller hvorfor træer egentlig har bark? Der er altid en naturlig forklaring og ikke mindst en god historie bag, som de to biologer brænder for at fortælle. Programmet er en del af DR-temaet "Vores natur"

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 00:22
  Vildt Naturligt

  Holder pause

  På grund af den nuværende situation med coronavirus kan Vildt naturligt desværre ikke udkommer som normalt. Men du kan høre alle tidlige episoder fra Vildt naturligt og masser af andre gode podcasts i DR's radio-app.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:23
  Vildt Naturligt

  Narret af naturen

  Snyd og bedrageri findes også i naturen. Det vrimler med arter, som efterligner andre for at narre deres bytte, fjende eller partner. Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen genkender dyrenes snedige metoder i deres egen adfærd. Nogle gange prøver vi at se seje og farlige ud, selv om vi slet ikke er det. Andre gange lader vi som om, vi er helt harmløse, selv om vi går efter struben. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Gæst: Seniorforsker Thomas J. Simonsen, Naturhistorisk Museum i Aarhus. (Sendt første gang 12. marts).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:39
  Vildt Naturligt

  Bryllup eller blodbad?

  Naturen er fuld af drabelige eksempler på dyr og planter, der slår hinanden ihjel i kampen for overlevelse. Men i dag fortæller Johan og Vicky om forbløffende fredelige forbindelser, hvor vidt forskellige arter lever i smuk symbiose med hinanden. Bag sameksistensen mellem frøer og kæmpe-edderkopper eller orkidéer og insekter lurer dog en grum sandhed: I naturen er enhver sig selv nærmest. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Gæst: Biolog Hans Henrik Bruun, Københavns Universitet. (Sendt første gang 27. februar).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:16
  Vildt Naturligt

  Længe leve sølvfisk!

  Vicky og Johan kræver større respekt for de sære arter, som har overlevet den ene masseuddøen efter den anden. Sølvkræ, dolkhaler og damrokker har stort set ikke forandret sig gennem flere hundrede millioner år, hvor andre arter er bukket under på stribe. Hvordan bærer de sig ad? Som barn gav Vicky de sky sølvfisk på badeværelset navne, og Johan er holdt op med at slå dem ihjel, efter at han har fundet ud af, at de er levende fossiler. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Gæst: Palæontolog Christian Mac Ørum Rasmussen, Globe Institute, Københavns Universitet.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:13
  Vildt Naturligt

  Glimt i øjet

  Vicky undrer sig over, hvorfor hendes blå øjne gør sig bedst i sollys, og Johan mener, at hans farvesyn formentlig gør ham til en ophøjet menneskerace. I første episode af Vildt Naturligt stiller biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen skarpt på øjet og synet - og finder blandt andet ud af, at menneskets forfædre havde tre øjne. Selv vores forfædre kan dog ikke hamle op med guldsmede og andre insekter, som har tusindvis af øjne, eller med rovfugle, som ser ultraviolet lys, når de jager. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Gæst: Biolog Jørn Madsen, GLOBE Institute, Københavns Universitet.

  Videnskab & Teknologi