Live kanaler

Skønlitteratur på P1

Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:43
  Skønlitteratur på P1

  En ny bog truer

  Hvad ville du gøre, hvis den samme dag gentog sig igen og igen og igen? Hvis du var den eneste, der blev ved med at huske, at i går også var i dag, mens alle andre glemte, at i dag ikke var en ny dag? Det er, hvad der sker for hovedpersonen, Tara Selter, i Solvej Balles nye roman "Om udregning af rumfang". Det er den første ud af planlagte syv bind, og den har været mere end 30 år undervejs. Nu er den omsider udkommet på Balles eget forlag Pelagraf og i dagens udsendelse er hun i studiet for at fortælle om bogen. I litteraturens helt små formater finder man Rasmus Nikolajsens lille fikse udgivelse, "Barnevognshaiku". Man finder ham også i Østre Anlæg til en snak om netop disse haikudigte, som han skrev, mens han vuggede sin datter i søvn i barnevognen. Medvirkende: Solvej Balle, Rasmus Nikolajsen. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 19, februar).

  Kultur
 • 56:26
  Skønlitteratur på P1

  Skibskatastrofer og samfundskritik

  Kampråb og kapitalismekritik hører ikke kun 1970'erne til. I dag interesserer flere yngre forfattere sig for kapitalismens krogede kanaler, og kritikken af den vokser sig hele tiden større. I sin nyligt udkomne roman, "Penge på lommen" skriver Asta Olivia Nordenhof ganske tydeligt: "Kapitalismen er en massakre. Men vi er levende, og vi kan ende kapitalismen." Det er fiktionsprosa, men udgangspunktet er den sande begivenhed fra 1990, mordbranden på Scandinavian Star. Skibets økonomiske net rækker langt ind i hovedpersonerne, Kurt og Maggies liv. Mens Asta Olivia Nordenhof bruger romanformen, anvendte én af vores største digtere, Inger Christensen essaygenren i 1970'erne for at stille skarpt på kapitalismes bagsider. Hun er dog mest kendt som systemdigter, ikke systemkritiker og til at forstå hendes politiske tænkning får programmet besøg af litteraturforsker og anmelder, Tue Andersen Nexø. Medvirkende: Tue Andersen Nexø og Asta Olivia Nordenhof. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 12. februar).

  Kultur
 • 55:53
  Skønlitteratur på P1

  Han blev kvalt i en trylleost!

  Denne gang handler Skønlitteratur på P1 om ny nordisk fortællekunst, og vi har besøg af forfatter, Peter Adolphsen. Han er aktuel med endnu et bind af sine små historier, hvor alt kan ske. F.eks. bliver en mand kvalt i en trylleost (hvad det så end er...), mens en anden har et hoved, der eksploderer hele tiden. Solen deler sig i to, og en vred humanist æder sig tværs gennem jordkloden - helt ned til Canberra - mens hun skider beton ud igen. Peter Adolphsen er en helt igennem balstyrisk fortæller! Det samme kan man måske sige om islandske Auður Ava Ólafsdóttir. I hendes seneste roman, "Miss Island", holder kvinden Hekla sig i hvert fald ikke tilbage fra at udleve sine kunstneriske drømme, selvom samfundet hellere så hende blive skønhedsdronning. Hør interviewet med hende, hvor der også er smagsprøver fra romanen. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:03
  Skønlitteratur på P1

  Glemt verdensberømthed genopdages - Karin Michaelis læses på ny!

  Tom Kristensen kaldte hende "en af vore få virkelige verdensberømtheder", da hun døde i 1950. Nogle steder ude i verden kender de hende også stadig, men herhjemme har Karin Michaelis forputtet sig i glemslen. Det til trods for at hun skrev mere end 70 bøger i forskellige genrer og var oversat til flere sprog. Noget tyder dog på, at tiden endelig er moden til, at hun får sin genkomst her i Danmark. Baggårdteatret på Fyn opfører nemlig netop nu forestillingen 'Jagten på det gode menneske' om hendes litteratur og liv. Desuden blev hendes krigsreportager, 'Krigens ofre' genudgivet i 2017, og flere yngre forfattere lader sig inspirere af hende. I denne uges udsendelse kan du komme med på (gen)opdagelse i Karin Michaelis' forfatterskab, som strækker sig fra krigsjournalistik over kærlighedsromaner til børnebøger og erindringer. Medvirkende: Julie Maj Jakobsen, dramatiker, Amalie Langballe, forfatter og Johan Rosdahl, lektor. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:24
  Skønlitteratur på P1

  Toni-time med Tonny

  Den store amerikanske forfatter Toni Morrison døde i august 2019. Mange genkender måske navnet, men færre har styr på, hvad hun skrev. I dagens udsendelse fortæller ekspert i nyere amerikansk litteratur, Tonny Vorm om hendes forfatterskab og dykker ned i hovedværket, 'Elskede,' fra 1987. Det er en barsk og rørende roman om en kvindelig slave, der må tage et grusomt valg: Slå sit barn ihjel eller lade hende leve som slave? Det var første gang kvindelige slaver for alvor fik stemme, og det var da også med denne roman, Morrison for alvor fik sit internationale gennembrud og modtog titlen af nobelprismodtager. Blandt de mindre kendte stemmer finder man Nella Larsen. Hun var født af en dansk mor og en vestindisk far, men er aldrig blevet særlig kendt i Danmark. Reporter Linnea Albinus Lande genbesøger romanen "Kviksand" i selskab med professor Rikke Andreassen for at undersøge, hvordan danskere i starten af 1900-tallet reagerede på fremmede hudfarver i København. (Sendt første gang 26. februar).

  Kultur
 • 55:57
  Skønlitteratur på P1

  I Kina skriver de bøger

  På den globale scene taler alle om Kinas mange muskler og magtambitioner - fra Hong Kong over Grønland til Arktis. Samtidig buldrer den kinesiske litteratur frem, og forfattere som Yu Hua og Yan Lianke nævnes ofte som kandidater til Nobelprisen i litteratur. Her i Danmark er flere af forfatterne allerede blevet oversat, men hvad gemmer sig egentlig i næste række? Det giver forlaget Korridor et bud på med nye udgivelser af kinesiske forfattere. Vi har inviteret Sidse Laugesen i studiet til en samtale om det, som har fanget hendes opmærksomhed i den fremadstormende kinesiske litteratur netop nu. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Sendt første gang 9. oktober 2019).

  Kultur
 • 56:08
  Skønlitteratur på P1

  De frivillige fraflyttere

  Den ene voksede op under krig og militærkonflikter, for den anden, var krigen et spøgelse i fortiden, der kastede skygger over barndommen. Den ene måtte flytte væk for at finde sin egen identitet, den anden måtte flytte tilbage for at udforske sin. I dagens udsendelse af Skønlitteratur på P1 skal det handle om hvilken effekt krigen i barndommen - og familien - har på skabelsen af en identitet. I Nora Krugs grafiske erindringsbog 'Heimat' tager forfatteren tilbage til Karlsruhe, Tyskland, hvor hun voksede op, for at undersøge hendes families fortid og forbindelser til nazistpartiet og kæmpe med hendes blandede følelser om hendes tyske identitet. Mazen Maroufs noveller 'Vittigheder til krigerne' beskæftiger sig ligeledes med tiden efter krig, hvor geværskud og mørk panik stadig hærger de hullede byer. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Sendt første gang 20. november 2019).

  Kultur
 • 56:01
  Skønlitteratur på P1

  Behemoth vender tilbage!

  Hvad i alverden bestiller den lumske og utilregnelige, menneskeagtige kat med det bibelske monsternavn Behemoth, fra den berømte russiske kultroman 'Mesteren og Margerita', pludselig på Assistens Kirkegård på Nørrebro? Den enorme kat plejer jo at husere blandt forfattere og andet godtfolk i Moskva i 1940'erne i Mikhail Bulgakovs forbudte skandaleroman fra Stalintidens Sovjet. Men nu har forfatteren Adda Djørup givet Behemoth nyt liv i vore dages København. Pludselig dukker dyret op på en bænk ved siden af forfatteren - og haps, så har katten ædt det eneste eksisterende eksemplar af hendes nye roman. Men spørgsmålet er, om hun i det hele taget orker at være forfatter længere? Og orker hun at lære Behemoth at kende i virkeligheden, eller var det nok at kende katten som kultfigur i en kultroman? Vi taler med Adda Djørup om romanen 'Bulgakovs kat' og tjekker hvordan titlens kat optræder i 'Mesteren og Margarita'. Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

  Kultur
 • 54:30
  Skønlitteratur på P1

  Livermoderdigte

  Det begynder voldsomt og uhyggeligt med åbningsdigtet i Ursula Andkjær Olsens nye digtbog, 'Mit smykkeskrin': "Der er højt til loftet, det er et stort hus/ jeg har gjort det, nogen er død/ og min søster skal hjælpe mig med at ordne det". Hvad er der mon sket? Digtet fortæller at stemningen er alvorlig, men ikke ond, så læseren træder håbefuld ind i bogen. Og sandt nok: Stemningen er i høj grad alvorlig, men også meget sanselig. Ursula Andkjær Olsens digte står side om side med fotografisk arbejde af billedkunstneren Sophia Kalkau, hvis egen installation 'Uterus' (livmoder) pryder bogens forside, badet i blodrødt lys. Ursula Andkjær Olsen er ugens gæst i Skønlitteratur på P1. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:07
  Skønlitteratur på P1

  Dykkerpigen banker på

  Da Jennifer Egan, en af den amerikanske samtidslitteraturs store fortællere, skrev sin roman 'Manhattan Beach', var hun ikke klar over, hvor aktuel den ville blive i dag, selvom handlingen er henlagt til 1940'ernes New York. Romanen krydsklipper mellem pigen Anna, der har ambitioner om at uddanne sig til dykker, hendes far der forsvinder under 2. Verdenskrig, og en gangster ved navn Dexter Styles. Et af de temaer, som Jennifer Egan bygger sin 40'er-roman over, nemlig kvinders kamp for selvstændighed, blev højaktuelt i USA og resten af verden med fremkomsten af #Metoo-bevægelsen. Og så ser hun et slægtskab mellem romanens gangster og USA's præsident i dag. I dagens udsendelse fortæller Jennifer Egan om romanen, tiden, historien og forbindelsen mellem dengang og nu. Programværter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

  Kultur
 • 56:48
  Skønlitteratur på P1

  De litterære tømmermænd

  Nytårsdag, vær velkommen til et herrens år! Måske begynder det med banken og rabalder i skallen efter nattens nytårsfest. Nogen reparerer med øl eller Bloody Mary, andre med grillmad, andre igen med skihop i fjernsynet. Men Skønlitteratur på P1 tilbyder en vitaminrig litteraturkur med masser af tømmermændsscener. Naturligvis har store mænd som Tom Kristensen, Klaus Rifbjerg og Karl Ove Knausgård drukket og skrevet og skrevet og drukket, men også forfattere som Kamilla Hega Holst, Gitte Broeng og Julia Butschkow har beskrevet dagen derpå. Men de mest rørende tømmermænd finder vi hos en lille fræk fyr fra Sverige ved navn Emil. Sammen med Tore Leifer tager Nanna Mogensen og Klaus Rothstein en ordentlig tår af tømmermandslitteraturen. Godt nytår!

  Kultur
 • 56:27
  Skønlitteratur på P1

  Krimi, krimi, krimi, quiz, quiz, quiz, Bo, Bo og Bo!

  Ellery Queen, Nicholas Blake, Gunnar Staalesen, Cecil Burton, Onkel Danny, Dashiel Hammet, Poul Henrik Trampe - det vrimler med krimiforfattere i årets udgave af Skønlitteratur på P1's traditionsrige julequiz. Men mon ikke der også dukker lidt af hvert op fra andre sider af den litterære verden? I hvert fald kommer der masser af anekdoter og løse skud fra hoften, når Bo Green Jensen, Bo Tao Michaëlis og Bo Bjørnvig skal svare på spørgsmål fra lytterne! Kom med til den litterære julequiz med Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

  Kultur
 • 56:59
  Skønlitteratur på P1

  Litteraturens træmennesker

  Den iranske forfatter Shahrnush Parsipur har netop fået et stort internationalt gennembrud, også i Danmark, hvor hendes roman 'Kvinder uden mænd' netop nu finder mange læsere. Romanen er blevet kendt verden over, som en feministisk roman, men det er forfatteren selv uenig i. Det er heller ikke en direkte politisk roman, selv om den har resulteret i, at forfatteren måtte to gange i fængsel, under det islamiske styre i Iran. I romanen mødes fem iranske kvinder i en have, hvor én af dem, har plantet sig selv som et træ. At plante sig selv som træ kunne måske også være et ønske for forfatteren Christian Yde Frosthold, i daglig tale bare CYF. Han udgav for et års tids siden 'Træmuseet', som et dansk bud på en international strøm af bøger, hvor naturen - og ikke mindst træerne - står stærkt. "Den urbane botaniker er en absolut nybegynder i den verden, han altid har befundet sig i", CYF i bogen, der måske er en roman, måske en essayistisk forgrening om forfatterskaber, læsninger, rejser, skønhed og livet - temaer, der alle vokser frem fra et fælles punkt - træet! Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Sendt første gang 25. september).

  Kultur
 • 55:45
  Skønlitteratur på P1

  Skriv et liv

  I 1927 udgav en cykelhandler fra Vrå en roman, som satte litteraturen i brand med ukærlige skildringer af nordjysk bondeliv. Romanen hed 'Støtten', og forfatteren hed Erling Kristensen. I sin samtid blev han kendt og agtet, men siden gled han i glemsel. Nu udgiver forfatteren Karin Bang en ny biografisk skildring, som gør os klogere på manden og forfatterskabet. Bogen udkommer side om side med andre biografier om forfattere, nemlig giganter som Henrik Pontoppidan, Henrik Ibsen og Karen Blixen - og snart udkommer også en biografi om Thit Jensen. Men hvorfor vil vi så gerne læse om forfatternes liv? Og hvordan arbejder man, når man skal skrive en biografi? Vi søger svaret i Skønlitteratur på P1, hvor den litterære biografis nye guldalder er på programmet. Birgitte Possing, der har forsket i biografigenren, giver sit bud på genrens betydning. Og så skal vi høre både Erling Kristensen, Henrik Pontoppidan og Karen Blixen. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Sendt første gang 2. oktober).

  Kultur
 • 55:16
  Skønlitteratur på P1

  Søges: Nye fortælleformer

  Den franske forfatter og filosof Simone Weil (1909-1943) oplever i disse år en revival blandt yngre læsere - også her i Danmark, hvor hun er blevet opdaget af flere forfattere, forskere og forlæggere. Netop nu er der hele tre udgivelser af hendes essays og andre tekster i nye danske oversættelser og introduktioner, ligesom der har været afholdt et stort seminar om forfatterskabet i København. Skønlitteratur på P1 fokuserer på Simone Weils 'Illiaden eller styrkens digt', hvor hun genlæser de klassiske græske eper af Homer, Illiaden og Odyseen, og holder dem op over for Vergils romerske Æneiden og via denne læsning når frem til en kritik af vestlig tænkning og et ønske om andre fortælleformer og grundhistorier. Vi taler med oversætter, Andreas Vermehren Holm, der også er Weil-kender. Han introducerer Simone Weil og fortæller, hvordan samtidige danske forfattere er inspireret af hendes ambition om nye narrative metoder. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:59
  Skønlitteratur på P1

  I tilværelsens svagt belyste kroge

  En mand, der gjorde tjeneste ved Tjernobyl, fortæller en prostitueret om sin mormors katte. Måske blev de dræbt af jægerne, der blev sendt ind for at skyde de kontaminerede dyr i zonen. En psykiater tegner mærkelige fugle på sin blok, mens han lytter halvhjertet til sin klient. En naturhistorisk håndbog tilbyder både troværdige og vidtløftige beskrivelser af dyr og planter... Skønlitteratur på P1 handler i dag om det, der findes i tilværelsens svagt belyste kroge. Gæster er forfatterne Anne Cathrine Bomann og Carsten Müller Nielsen. Som forfattere har de også været henvist til de dunkle hjørner af den litterære offentlighed. Men nu er de på vej ud i lyset. Vært: Klaus Rothstein.

  Kultur
 • 55:50
  Skønlitteratur på P1

  Forført og forelsket

  Han kunne sit kram, ham Don Juan, og når vi taler om ham, taler vi ligefrem om forførelsen som en kunstart. Men hvad vil det sige at forføre? Hvad har forførelse og forelskelse med hinanden at gøre? Og hvad betyder det, når man er viljeløst fortabt og drages af en uimodståelighed, som måske slet ikke kommer fra et andet menneske, men fra en kraft i naturen - hvad vil det sige at blive bjergtaget? Alt det har dr.phil. og professor i nordisk litteratur Johnny Kondrup undersøgt i en bog med læsninger af danske hovedværker af Karen Blixen, Henrik Pontoppidan, M.A. Goldschmidt og Søren Kierkegaard. Og med norsk og svensk assistance fra Selma Lagerlöf og Henrik Ibsen. Vi taler med Johnny Kondrup om den bjergtagende forførelse i litteraturen og i livet. Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein. (Sendt første gang 4. december 2019).

  Kultur
 • 55:58
  Skønlitteratur på P1

  Mor er død - og jeg har det heller ikke for godt

  Litteratur lindrer livskriser. Om det især er for den, der skriver, eller for den, der læser, er et åbent spørsmål. Sikkert er det, at den samtidslitteratur, der handler om vejen videre i livet efter et traume, bliver læst med stor interesse, fordi den tjener som et spejl, og fordi vi kan forstå, at vi ikke er alene. I Liv Nimand Duvås 'Rosenreglen' forsøger hovedpersonen Kat at komme overens med en række overgreb fra de tidlige teenage-år, hvor hun poserede for en fotograf. Nu forsøger hun som voksen at generobre sin historie og seksualitet gennem en række malerier og en performance. Ugens anden litterære hovedperson, Agnes, møder vi i Amalie Langballes 'Forsvindingsnumre'. Hun bearbejder sin mors dødsfald gennem tilfældig sex og stoffer. "'Jeg kommer,' og det sprøjter, og jeg får fred i cirka ti sekunder, for når jeg kommer, er jeg ingen steder i verden." Som et apropos til de to romaner diskuterer vi begrebet 'diagnoselitteratur'. Skal man virkelig være psykisk eller fysisk syg eller have mistet et familiemedlem for at være digter og forfatter i dag? Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:10
  Skønlitteratur på P1

  Skønlitteratur på Bogforum: Lig og lyrik!

  Sammensværgelser og sammenligninger. Knivstik og knækprosa. Lig og lyrik. Søndag 14.50 rykker Skønlitteratur på P1 ind på DR scenen på Bogforum, og det gør vi i godt selskab. Vi har nemlig inviteret en lille flok af de mest populære danske krimiforfattere på scenen til en samtale om deres favoritdigte. Klaus Rothstein og detektiverne Jesper Stein, Anna Grue og Susanne Staun følger de spor, som blandt andet Søren Ulrik Thomsen, Halfdan Rasmussen og Shakespeare har efterladt i litteraturen. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:09
  Skønlitteratur på P1

  Perkeren og pelikanen

  Det var BREAKING NEWS, da Yahya Hassan som et lyn fra en klar himmel udgav sin anden digtsamling i sidste uge. I løbet af et par timer skulle avisernes anmeldere nå at læse bogen og skrive deres artikler, som blev lagt på nettet i huj og hast. Samtidig begyndte alle og enhver at diskutere om det er forsvarligt at udgive digte af en mand, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling. Nu er der gået nogle dage, pulsen er faldet lidt igen, og vi vender både digtene og deres omstændigheder i en samtale med lektor Elisabeth Friis. Samtidig ser vi nærmere på en af de udgivelser, som ikke byder sig til som litterært nyhedsstof i medierne, nemlig Peter W. Bredahls mærkelige lille roman, 'Pelikanen'. Den skildrer en drengs tætte forhold til en udstoppet pelikan - og til familiens historie og hemmeligheder. Også her kommer vi med ind i sindets sære afkroge. Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

  Kultur
 • 56:59
  Skønlitteratur på P1

  Lige dele vodka og Goethe

  Hvor er den kaotiske kvinde i litteraturen? Hende, der bliver arrig. Hende, der er liderlig. Hende, der glemmer barnet i børnehaven, glemmer at smøre madpakke, glemmer at købe ind, og glemmer at tjekke mails. Men husker at se porno. Og drikke øl. Det har forfatteren Maja Lucas spurgt sig selv om. Hun synes nemlig stadig, at det er et meget begrænset repertoire af kvinderoller, der optræder i litteraturen. Derfor har hun skrevet bogen "Gennem natten og vinden" om den udsatte kvinde Johanne, som indeholder lige dele vodka og Goethe. Vi har talt med forfatteren om kvinderoller, vildskab og liderlighed i litteraturen. De udsatte skal også have lov selv at komme til orde, og derfor bringer vi nogle uddrag af bogen "at drømme så stort at det dårlig kan være i min lomme", der er udkommet på Antipyrine, som er en samling erindringer fra hjemløse. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Fra Sydkorea til Island

  Hvor det for nogle år siden var Afrika som var den hotteste leverandør af ny spændende litteratur, synes fokusset nu at være skiftet til Asien. I et tidligere program satte vi fokus på den yngre kinesiske litteratur, og i dag fortsætter vi med at zoome ind på den yngre Sydkoreanske litteratur. Til at gøre os klogere på den, har vi talt med litterat Ariane Veiergang, som har været med til at udvikle antologien 'I drømmene var hans hus ødelagt og groet til med buske', der huser fire Sydkoreanske forfattere. I løbet af udsendelsen skal vi både høre oplæsning fra ny Sydkoreansk litteratur, og snakke om, hvad det er for et samfund, det bliver skrevet i. Og så lovede vi i et tidligere program en vildt, vildt, vildt, vildt, vildt mærkelig bog. Det er den islandske forfatter Sjóns romantrilogi 'CoDex 1962', som vi i dag skal forsøge at finde hoved og hale i. Sjón har skrevet et karneval af en bog med ligeså mange genre som figurer. Endeligt blev Nordisk Råds litteraturpris tildelt dagen forinden, og vi har sendt Klaus Rothstein til Stockholm, hvorfra han sender live til os, og fortæller os om vinderen, de andre nominerede, og hvad Nordisk råds litteraturpris overhovedet er for en størrelse. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Endnu er udsendelsen ikke spildt

  At lave morgenmad, at vække børn og følge dem i skole, at gøre rent, at nå en løbetur. Det er alle små ting, der ikke desto mindre er vigtige for at få en hverdag til at hænge sammen, og det er dem, der er i fokus i Martin Glaz Serups nye digtsamling 'Endnu er dagen ikke spildt'. Vi har inviteret ham i studiet for at tale om digtsamlingen og hans forfatterskab. Og så skal vi da også lige markere, at vores program fejrer 10 års fødselsdag. Martin Glaz Serup er udover forfatter og digter også litteraturforsker, så han vil give os kyndig hjælp til at kigge tilbage på de sidste ti års litterære tendenser og hovedbegivenheder. Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

  Kultur
 • 56:14
  Skønlitteratur på P1

  Livets absurditet - og en forelskelse!

  Når Svend Åge Madsens næste roman udkommer om et par uger - og han samtidig fylder 80 - kan han se tilbage på et stort forfatterskab, der har sat sig varige spor i dansk litteratur. Få forfattere har tiltrukket sig så meget opmærksomhed fra litteraturforskningen i sin egen levetid, og næppe nogen har spundet så massivt et væv af gennemgående fortællinger og personer. Men hvordan begyndte det hele? Svend Åge Madsens debutroman, 'Besøget', udkom i 1963, da forfatteren blot var en ganske ung mand. Han har ikke læst den, siden han skrev den. Men Skønlitteratur på P1 tog til Risskov for at afæske forfatteren en erindring om den tid, som romanen udspringer af - en tid fyldt med absurdisme og eksistentialisme. Hør Svend Åge Madsens egen erindring om, hvorfor han begyndte at skrive. Det handler om en ung mand med store følelser. Tag med på besøget om 'Besøget'. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Pest og prosa

  Ti unge mennesker må flygte fra et Firenze, der bliver hærget af en pestepidemi. De eksilere sig på et landsted, hvor sygdommen ikke kan nå dem. Her får de tiden til at gå med at fortælle hinanden historier; ti om dagen i ti dage. Disse ét-hundrede historier udgør Giovannis Boccaccios legendariske fortællekreds, 'Dekameron' fra 1300-tallets midte. Værket er en hjørnesten i europæisk litteraturhistorie. Nu udkommer den udødelige klassiker i nyoversættelse til dansk. Skønlitteratur på P1 har inviteret oversætter Thomas Harder og Boccaccio-eksperter Pia Schwarz Lausten og Anders Toftgaard i studiet, til en samtale om en af litteraturhistoriens absolutte hovedværker, som den moderne novelle nedstammer fra. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:54
  Skønlitteratur på P1

  Stemmer fra graven

  I tidens mange krimier bliver kvinder i ét væk bortført, mishandlet og dræbt. Nu er to af nordens toneangivende forfattere aktuelle med bøger, der så langt fra er krimier, men i et litterært formsprog, fortæller om de kvinder, der er ofre for vold og drab. Svenske Sara Stridsberg giver i romanen Kærlighedens Antarktis ligefrem stemme til en dræbt prostitueret, der fortæller os om sit tragiske liv og mødet med voldsmanden, der slog hende ihjel og parterede hende. I Sjælemesse følger Gerður Kristný den gamle islandske tradition med at efterlade sten ved gravsteder. I stedet for sten placerer hun litteraturen hos ofrene. Fælles for forfatterne er, at de vil give en stemme til de kvinder, der er ofre for dødsvold. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:07
  Skønlitteratur på P1

  Klasserejser og klassemøder

  "Jeg er meget optaget af, om vi reelt har de samme muligheder i livet, når vores baggrund er forskellig. Der er en fortælling i Danmark om, at vi ikke er et klassesamfund, men det er vi, mener jeg." Det er forfatteren Kristian Bang Foss, der taler. I sin nye roman, Frank vender hjem, sætter han skarpt på klassespørgsmålet. Skønlitteratur på P1 har inviteret Kristian Bang Foss i studiet til en samtale om klassesamfund og klassemøder i det moderne Danmark. Vi taler også med Tue Andersen Nexø, lektor ved Københavns Universitet, om nogle af de mest berømte klassemøder i den danske litteraturhistorie, og hvordan klasserne har ændret sig i løbet af den historie. Endeligt følger vi op på sidste uges indslag om nye danske tegneserier i et interview med Rikke Villadsen, der er aktuel med Tatovøren og klitoris. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:36
  Skønlitteratur på P1

  Det udvikler sig på papiret

  Seriøs kropsbehåring, bryster så lange, at de selv kan spadsere, og hverdagens kaos med børn og blod. I de senere år har kvinderne sat sig solidt på det danske tegneseriemarked, senest med to værker der er en del af den samme tendens. Skønlitteratur på P1 har inviteret Signe Parkins, der er aktuel med "Grøde", og Line Jensen, der er aktuel med "Det store regnestykke", på besøg i studiet. Hvorfor beskæftiger de sig med krop, kvindelighed og moderskab, hvorfor er det vigtigt at skrive og tegne om det, og er det i grunden ikke irriterende, når journalister med et feministisk glimt i øjet kæder en sammen med andre alene på grund af køn og forældrestatus? Alt dette får vi svar på i ugens udsendelse, hvor vi også skal vende nogle af de ting, der skete, da årets litteraturfestival på Louisiana blev afviklet i weekenden. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Satan i den ungarske udørk

  Gå ikke over sporet, der kommer ord! At læse den ungarske forfatter László Krasznahorkais romaner er en anstrengelse for øjet. Samtlige sider står som lange sætningsguirlander i kompakte ordmassiver uden linjeskift, indrykninger eller andre former for pauser. Til gengæld er man aldrig i tvivl om, at László Krasznahorkais litteratur er formet af en vilje til at sige noget vigtigt. Men hvad er det, han vil have os til at forstå? Det virker som om, det er klart tænkt, men dunkelt skrevet. Vel at mærke: Dunkelheden er helt bevidst. I debutromanen 'Satantango' (den er fra 1985, men udkommer først nu på dansk) besøger vi et lille kooperativ i en ungarsk udørk i kommunismetiden. To mystiske mænd kommer til byen. Hvem er de? Hvad vil de? Og hvad vil den forfatter, der hyppigt nævnes som en mulig modtager af Nobelprisen i litteratur? Skønlitteratur på P1 ser nærmere på László Krasznahorkai og hans betydning for ungarsk, europæisk og international litteratur forud for hans besøg i Danmark til den kommende weekends litteraturfestival på Louisiana. Det sker i en samtale med forfatterens oversætter til dansk, Peter Eszterhas. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:59
  Skønlitteratur på P1

  På et gyngende fundament

  "De digtere, jeg holder af, har et desperat behov for at kommunikere. De skriver for livet". Sådan sagde den svenske digter Ola Julén om de forfattere, som var skæbnesvangre for ham. Nu er han aktuel på dansk med den posthumt udgivne Afrikas virkelige historie, der er udkommet i tyveåret for Ola Juléns debutsamling. Skønlitteratur på P1 beskæftiger sig i dag med Ola Juléns forfatterskab, der ifølge forfatter og oversætter Rene Jean Jensen er fyldt med tekster om "isolation og ønsket om at bryde ud af den, om lammelse, stilstand, om altid at længes efter en anden årstid end den aktuelle". René Jean Jensen er desuden aktuel med sin egen digtsamling, I nat bar jeg Caligula, der også beskæftiger sig med et utilpas jeg, der forsøger at finde fodfæste på et gyngende fundament. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:59
  Skønlitteratur på P1

  Baldwin og Bjørn

  Sommerudsendelserne på Skønlitteratur på P1 er sammensat af tidligere programmer på nye måder. I denne udsendelse skal det handle om to mandlige forfattere, som begge beskæftiger sig med tematikker og dilemmaer omkring identitet, seksualitet, racisme, homofobi m.m., og begge værker tager udgangspunkt i en form for trekantsdrama; det ene finder sted i Paris i begyndelsen af 50'erne, det andet i nutidens Jylland. I James Baldwins roman 'Giovannis Værelse' møder ung (hvid) mand en anden ung (hvid) mand, og lyn slår ned! Problemet er, at den ene mand allerede er forlovet med en kvinde. Men det er kun ét problem blandt mange. "Måske har jeg ikke alene skylden for at være blevet den jeg er. En psykisk syg misbruger m.m. Måske er det, fordi papfar mente, at muslimer og bøsser skulle skydes". Sådan skriver Bjørn Rasmussen i 'Jeg er gråhvid', en både konkret og uudgrundelig roman, hvor det rablende, og det klare afløser hinanden. Bjørns mand planlægger at blive far - men hvor efterlader det så Bjørn? Lyt med og bliv klogere på både Baldwin, Bjørn og livets dilemmaer. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Redigeret genudsendelse).

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Mere Tove Ditlevsen

  Sommerudsendelserne på Skønlitteratur på P1 er sammensat af tidligere programmer på nye måder. Tidligere på året spurgte vi om Tove Ditlevsen-bølgen ingen ende vil tage? Og nu kan vi svare "Nej!". Da gemte og glemte optagelser fra radioprogrammet "Børn laver radio" (1974) dukkede op, dedikerede vi en hel udsendelse til Tove Ditlevsen, akkompagneret af litteraturkritiker og Tove Ditlevsen-kender Marie-Louise Kjølbye og Poul Nesgaard. I denne sommerudsendelse vender vi tilbage med endnu en time dedikeret til Tove Ditlevsen, nu med de dele af interviewene der ikke blev bragt tidligere på året, så lyt med, hvis du vil vide, hvad Tove Ditlevsen svarer på spørgsmål som "Har du ordenssans?" og "Hvad er giftemål for dig?". Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Redigeret genudsendelse).

  Kultur
 • 55:59
  Skønlitteratur på P1

  Avantgarde og undergangsfortæller

  Sommerudsendelserne på Skønlitteratur på P1 er sammensat af tidligere programmer på nye måder. Dette program er en skøn blanding af undergang og avantgarde. I Siri Ranva Hjelm Jacobsens alternative skabelsesberetning optræder Atlanterhavet og Middelhavet som to brevvekslende søstre, der skriver til hinanden om universet og livet og alt muligt midt i mellem. Et helt andet sted i litteraturen ser vi på den persiske poesi, som er meget lidt kendt uden for Irans grænser. Og hvad er den persiske poesi i det hele taget? Oversætter, forfatter og forlægger Shekufe Tadayoni Heiberg har oversat digtantologien "PERSISK A=V=A=N=T=G=A=R=D=E POESI 1930-2015", og vi havde Tadayoni i studiet for at fortælle om persiske avantgarde og dens forfattere, der ofte må leve i eksil for at kunne udgive sine tekster. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Redigeret genudsendelse).

  Kultur
 • 56:40
  Skønlitteratur på P1

  Biblen og monstret

  Sommerudsendelserne på Skønlitteratur på P1 er sammensat af tidligere programmer på nye måder. I denne udsendelse handler det om krænkelser og om at søge lykken på den anden side af Atlanten. I bogen 'Korrekthedsbibelen' går Christina Hagen amok i satire og sarkasme over alt det, der dominerer debatten i dag: Politisk korrekthed, krænkelseskultur og hensynssyge. Klaus og Nanna mødte hende i en tom teatersal til en underlig samtale om - mange forskellige ting. I Madame Nielsens roman "The Monster" følger vi en ung europæisk mand, som er taget til New York for at arbejde hos den amerikanske teater- og performancegruppe The Wooster Group. Det bringer ham på en rejse gennem New York, fuld af kunst, mareridt, død og kaos. Og ikke mindst en lang række bizarre møder og sammenstød. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Redigeret genudsendelse).

  Kultur
 • 55:48
  Skønlitteratur på P1

  Et skelet af virkelighed

  Sommerudsendelserne på Skønlitteratur på P1 er sammensat af tidligere programmer på nye måder. I denne uge har vi valgt to romaner som begge udspringer af virkeligheden. Bag pseudonymet Claude Cahun gemmer sig to franske kvinder; Lucy Schwob og Suzanne Malherbe. Sammen lavede de eksperimenterende fotokunst og levede eksperimenterende queer-liv i Paris' surrealistiske kunstnerkredse i tiden op til Anden Verdenskrig. Det var disse fotografier, hvor Lucy poserer i alskens udklædning og leger med begrebet 'identitet', som vækkede forfatteren Kristina Stoltz' interesse for kunstnerparret, og i romanen 'Cahun' skildrer hun de to kvinders samliv, deres happening-agtige modstandskamp mod nazisterne og den dødsdom, som de lykkeligvis undgår. I Christina Hesselholdts roman 'Virginia is for lovers' er det et drabeligt dobbeltmord som vakte inspirationen. Ægteparret Derek og Nancy Haysom bliver fundet myrdet i deres hjem, og datteren Elizabeth og hendes kæreste Jens Söring bliver dømt for mordene, selv om de begge hævder, at den anden gjorde det. I et litterært formsprog, der tager udgangspunkt i den dokumentariske virkelighed, skriver Christina Hesselholdt om sagen som den ses af paparazzifotograf Mr. Up Front. Hvad skete der i familien i perioden op til mordet? (Redigeret genudsendelse).

  Kultur
 • 56:30
  Skønlitteratur på P1

  På sporet af far

  Sommerudsendelserne på Skønlitteratur på P1 er sammensat af tidligere programmer på nye måder. I denne uge skal det handle om 'far'. Han er det centrale emne i Mathilde Walter Clarks 'Lone Star' og Søren R. Fauths langdigt 'Digt om døden'. Kan man først lære sine forældre rigtig at kende, efter at de er døde? Det spørgsmål stiller forfatteren Mathilde Walter Clark i sin roman "Lone Star", hvor hun skriver om sin far, kvantefysikeren John W. Clark, og om at forene sin egen verden med hans og fastholde deres fælles minder. Digteren, oversætteren og germanisten Søren R. Fauth reflekterer over sin fars alkoholisme og sygdom, og han forsøger at få hold på sin egen og familiens baggrund og historie, samtidig med at han øver sig i sorgens disciplin. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Redigeret genudsendelse).

  Kultur
 • 55:42
  Skønlitteratur på P1

  Kunsten at forsone sig med det meningsløse

  En af dansk modernismes mest bizarre og eksistentielt undrende forfatterstemmer er Peter Seeberg. Hans samlede forfatterskab er netop blevet udgivet i en videnskabelig udgave fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Peter Seeberg voksede op i et strengt indremissionsk hjem, hvor troen på en hård og straffende gud herskede. Med studenterhuen i hånden flygtede han fra dette miljø og fandt i Camus' og Nietzsches tanker om livets absurditet og meningsløshed, en slags mening, som tydeligt spejler sig i hans forfatterskab. Peter Seeberg var en mester i at skildre realistiske hverdagsuniverser, som pludselig vikler sig ud i bizarre og groteske begivenheder. Der er ingen sproglige dikkedarer - det er klart og tydeligt. Peter Seeberg karakteriserede som ung digter sit forfatterskab som "smalt og af spartansk karakter, med få motiver, hvis der er mere end det ene - egocentrisk i fundamenteringen - end viljen til at nå bund i det bundløse". Udover at være forfatter fungerede Seeberg i mange år som museumsinspektør på Viborg Stiftsmuseum. Vi taler med Anders Juhl Rasmussen, der har skrevet en monografi om Peter Seeberg og forfatterskabet. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:58
  Skønlitteratur på P1

  Når staten dræber

  "Der er noget, jeg gerne vil prøve at sætte ord på: Når jeg tænker over det i dag, føles det som om din eksistens, mod din vilje og mod hele dit væsen, var en negativ eksistens. Du havde ingen penge, du kunne ikke studere, du kunne ikke rejse, du kunne ikke realisere dine drømme. Dit liv kan næsten kun beskrives i negationer." Sådan beskriver Édouard Louis sin fars liv i hans seneste roman 'Hvem slog min far ihjel?', som både er en (uventet) kærlighedserklæring til hans far og en særdeles vred kritik af den franske stat. I Louis' 'Færdig med Eddy Belleguele' blev faren portrætteret som barsk, voldelig, alkoholiseret og fuldstændig ude af stand til at acceptere sin søn, fordi han ikke var en "rigtig dreng" - han kunne lide at læse, ville på universitet og er værst af alt: Bøsse. Denne roman giver et helt andet indtryk af faren. Først og fremmest skal man fatte sympati for ham, og så skal man forstå, at det er det franske samfund og den franske stat, som har gjort det umuligt for Louis' far at blive den, han drømte om - hvordan havde livet dog ikke set ud, hvis bare faren ikke var blevet tvunget hen på fabrikken ligesom sin far og hans far før ham? Vi har inviteret lektor Jørn Boisen i studiet for at gøre os klogere på det franske samfund, og hvilke konsekvenser det fik for de dårligst stillede, da Nicolas Sarkozy blev valgt som præsident. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:49
  Skønlitteratur på P1

  Magt og modstand

  Over Atlanten til Nord- og Sydamerika. Fra en peruansk nobelprismodtager og tidligere præsidentkandidat til en sort, krigerisk, lesbisk digter til. I 2010 blev Mario Vargas Llosa tildelt nobelprisen i litteratur "for hans kortlægning af magtens strukturer og knivskarpe billede af individets modstand, oprør og nederlag." Romanen 'Vejen til paradis' er en tosporet slægtsroman om maleren Paul Gauguin og hans mormor, 1800-tallets feministiske pioner og forkæmper for de fattiges rettigheder, Flora Tristán. Og vi bliver i samme spor med en af Flora Tristáns moderne arvtagere. 'Der er ingen ærlige digte om døde kvinder' er navnet på et udvalg af den amerikanske digter Audre Lordes digte, som skildrer erfaringen med at være udsat, pga. hudfarve, seksualitet og køn. Digtene rummer samtidig håbet, modet og magten til at overkomme disse udfordringer, netop fordi disse digte eksisterer på trods. Vi afdækker de to bøger i samtaler med deres oversættere, Rigmor Kappel Schmidt og Shadi Angelina Bazeghi. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:34
  Skønlitteratur på P1

  Valgdag Flagdag Dommedag!

  "Jeg har ingen følelser/ for de vestlige værdier./ Jeg kommer ikke til at forcere/ det valggardin én gang til/ for at deltage i demokratiet./ Vores forhold er så godt som dødt." Lone Aburas er (stadig) vred! Det startede med "DET ER ET JEG DER TALER (REGNSKABETS TIME)", hvor hun i agitpropform uddelte verbale lussinger og stof til eftertanke - om sameksistens (eller mangel på samme), uretfærdighed, skam, racisme og egopleje. "Den sorte bog (B-sider)" er en slags fortsættelse, nu i digtform, men med samme tematikker. En anden forfatter som også er vred, er Maja Lee Langvad. I hendes debut "Find Holger Danske" fra 2006 behandler hun emner som identitet, adoption, integration og danskhed: "1. Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du er født i Danmark/ 2. Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du snakker flydende dansk/ 3. Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du er dansk statsborger/ 4. Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du bor i Danmark". Lone Aburas læser op, og så kommer Maja Lee Langvad i studiet sammen med professor Nils Gunder Hansen for at snakke om litteratur og politik. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

  Kultur