Live kanaler

Naturen kalder

Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden. I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt. DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 30:00
  Naturen kalder

  Med Umut Sakarya på Fyns Hoved

  Kokken Umut Sakarya elsker en vindblæst stenstrand på den nordøstlige side af Fyn: Fyns Hoved. Det var her, han som 13-årig ny tilflytter fra Tyrkiet lærte den danske sommerhuskultur at kende. I "Naturen kalder" genbesøger han stranden og sine oplevelser fra stedet. Umut Sakarya mødes med rav-ekspert Anders Leth Damgaard for at lære selv at finde rav. De smukke klumper af fossilt harpiks blev skabt for 45 millioner år siden og hjælper os til nye indsigter i livet på Jorden, dengang pattedyrene tog over efter dinosaurerne. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 3. februar).

  Kultur
 • 29:17
  Naturen kalder

  Med Tommy Ahlers i Hornbæk Plantage

  Erhvervsmanden og tidligere minister Tommy Ahlers har engang udøvet civil ulydighed og reddet et træ, der stod til at skulle fældes i Hornbæk Plantage. Han har sommerhus i området og elsker at færdes i skoven med sine børn. Men Tommy Ahlers har ofte undret sig over nogle af de tydelige mærker, som menneskets kamp mod naturen har sat på stedet. I "Naturen kalder" får han en forklaring og ny fascinerende viden om stedets historie fra skovfoged og naturvejleder Torben Hoch. Tilrettelægger: Anders Aamand. (Sendt første gang 10. februar).

  Kultur
 • 00:22
  Naturen kalder

  Holder pause

  På grund af den nuværende situation med coronavirus kan Naturen kalder desværre ikke udkommer som normalt. Men du kan høre alle tidlige episoder fra Naturen kalder og masser af andre gode podcasts i DR's radio-app.

  Kultur
 • 30:06
  Naturen kalder

  Med Søren Vester i Salling

  Designer og tv-vært fra 'I hus til halsen' Søren Vester bor med udsigt over marker, der bølger sig ned til Limfjorden. Det landskab, som digteren Jeppe Aakjær skrev om og selv havde udsigt til fra sin gård på halvøen Salling. I 'Naturen kalder' møder Søren Vester skaldyrsekspert Jens Kjerulf Petersen, for Søren Vester vil gerne lære at bruge fjorden som spisekammer. De to går på jagt efter fjordens gastronomiske guld: Østers. Tilrettelægger: Diana Bach.

  Kultur
 • 30:13
  Naturen kalder

  Med Josephine Kuhn i Gybels Plantage

  Hvis du kigger under et stort sitkagrantræ, kan du være heldig at finde den lækre blomkålssvamp. Men hvordan ved du, hvordan en sitkagran ser ud? Vært på podcasten Fries before guys Josephine Kuhn elsker at gå i skoven efter svampe og ved, at de forskellige svampe bedst kan lide at vokse i nærheden af særlige træer. I 'Naturen kalder' får hun hjælp fra naturvejleder Bo Storm til at lugte, føle og se sig frem til eg, bøg, sitka og rødgran i Gybels Plantage i Sæby. Tilrettelægger: Diana Bach.

  Kultur
 • 29:56
  Naturen kalder

  Med Bente Klarlund på Bornholm

  Læge og professor Bente Klarlund er kendt for sit fokus på, hvordan vi kan gå os til sundhed. I "Naturen kalder" viser hun sit yndlingssted frem, en sti langs Helligdomsklipperne på Bornholms nordlige kyst. Her møder hun amatørarkæolog Klaus Thorsen, der åbner døren til en ekstra dimension i naturen. Han fortæller om den lokale dyrkelse af de underjordiske, et magisk folk, som værner om den vilde natur. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 20. januar).

  Kultur
 • 30:09
  Naturen kalder

  Med Gorm Wisweh i Rebild Bakker

  Kildevand, brøndkarse, flagermus og hemmelige anlæg fra den kolde krig, Rebild bakker i Himmerland har det hele. Kokken Gorm Wisweh, manden bag pizza-kæden Gorm's, er vild med at komme i området. I 'Naturen kalder' tager han os med for at smage på vand og brøndkarse ved Ravnkilde. Til gengæld bliver han af historiker Ulla Egeskov inviteret på en tur ind i stedets gamle underjordiske regeringsanlæg, REGAN Vest. Her er naturen i form af flagermus flyttet ind i de lange gange, der blev anlagt i bakkerne i 1960'erne. Tilrettelægger: Diana Bach.

  Kultur
 • 30:01
  Naturen kalder

  Med Villy Søvndal ved Skamlingsbanken

  Naturen påvirker både krop og sjæl. Det er der efterhånden ingen tvivl om. For tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal har naturen omkring Skamlingsbanken en særlig betydning. På dette højdedrag har han truffet vigtige beslutninger. Det var også her, han genvandt sin fysik efter en alvorlig blodprop. Nu møder Villy Søvndal lægen og tv-værten Peter Qvortrup Geisling i det bakkede landskab syd øst for Kolding, for at finde ud af, hvorfor naturen egentlig er så sund. Tilrettelæggelse: Anders Aamand

  Kultur
 • 29:15
  Naturen kalder

  Med Anna Emma Haudal på Vejrhøj

  Tiden bliver tynd, når Anna Emma Haudal begiver sig op på toppen af den vældige bronzealdergrav Vejrhøj i Odsherred. Forfatteren og instruktøren bag tv-serien Doggystyle synes, at stedet har en særlig magi over sig. Anna Emma Haudal ser gravhøjene som hellige rum, hvor hun føler sig i kontakt med de mennesker, der har skabt stedet for 3500 år siden. I 'Naturen kalder' møder hun arkæolog Gert Hougaard Rasmussen, som kan fortælle hende mere om gravhøjenes funktion og den enorme bedrift, det var at bygge dem. Tilrettelægger: Diana Bach.

  Kultur
 • 29:41
  Naturen kalder

  Med Jeanette Varberg ved Agger

  Jeanette Varberg er arkæolog og museumsinspektør - kendt som en aktiv og skarp formilder af vores forhistorie og for at levere historiske vinkler på nutidige udfordringer som klimaændringer, konflikt og migration. Hendes yndlingsplet i naturen er kysten ud for ferie- og fiskerbyen Agger i Thy i Nordjylland - et sted i Danmark, hvor det er havets kamp mod landet, der præger historien. Og det er netop noget af det Jeanette Varberg elsker ved stedet - naturens kræfter og elementernes rasen, som for hende sætter mennesket rolle i perspektiv. Og så er hun vild med at samle fossiler. Derfor glæder hun sig til at møde geolog Jan Audun Rasmussen, som er ekspert i uddøde organismer. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

  Kultur
 • 29:42
  Naturen kalder

  Med Lars Simonsen i Langesø skov

  Skuespiller Lars Simonsen bor midt i Langesø skov på Fyn. Det er hans absolutte yndlingssted i naturen, og han bruger skoven dagligt, når han går, løber eller rider. I denne udgave af "Naturen kalder" møder han tegneren Ole Lejbach, der lærer ham at se på skovens egetræer på en helt ny måde. Tilrettelægger Anders Aamand.

  Kultur