Live kanaler

Brinkmanns briks

Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv? Vært: Svend Brinkmann.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:35
  Brinkmanns briks

  Du har angst, og du er ikke alene!

  Et stigende antal danskere oplever angst, og det er jo heller ikke, fordi vi mangler noget at være angste for, når vi kigger ud i verden. Men jeg er nysgerrig på, om vi kan lære noget af at være angste, for det er vi alle sammen engang imellem - også mig. Gæsterne er skuespiller og foredragsholder Peter Mygind og professor i psykologi og leder af angstklinikken for børn og unge på Aarhus universitet Mikael Thastum. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide. (Sendt første gang 6. november 2019).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Vi er alle deprimerede!

  Jeg er selv blevet testet positiv for depression - dog uden at føle mig deprimeret. Så hvad er det egentlig, der sker, når vi giver diagnosen, medicinerer og forsøger at hjælpe mennesker gennem den alvorlige sygdom? På briksen har jeg Peter Øvig Knudsen, der selv har oplevet svære depressioner og senest blev behandlet med elektrochok. Ved siden af ham sidder en af landets dygtigste psykiatere, Poul Videbech, som hjælper os gennem en times deprimeret radio. Gæster: Peter Øvig Knudsen, forfatter. Poul Videbech, professor, psykiater og leder af center for neuropsykiatrisk depresssionsforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald. (Sendt første gang 9. oktober 2019).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:16
  Brinkmanns briks

  Læseferie

  Når den ene side tager den næste. Når jeg læser sætninger, jeg skal tænke over en ekstra gang. Når jeg får beskrevet en verden, jeg ikke kendte. Når mine følelser pludselig bliver beskrevet af en karakter, bedre end jeg selv kunne sætte ord på dem. Når jeg læser - sker der noget. Vi står foran læsesæsonens højdepunkt for mange danskere, der endelig får tid til at læse en bog. I dag i Brinkmanns briks får I, kære lyttere, anbefalinger og en indføring i, hvad læsning kan af to af landets dygtigste forfattere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Maren Uthaug. Forfatter Jesper Wung-Sung. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Hvide og racisme

  Vil vi forstå hinanden? Racisme bliver heftigt debatteret, og de polariserede holdninger kommer tydeligt frem. Nu vil jeg forsøge at klargøre, hvad der egentlig er på spil, når vi taler om racisme og hudfarve. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anna Neye, forfatter. Silas L. Marker, forfatter og forsker ved Center for Boblestudier Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:10
  Brinkmanns briks

  Soldater under pres

  Jeg trak frinummer til militæret og var en langhåret teenager, der var mere interesseret i Guns n´ Roses end i rigtige geværer. Jeg gik i stedet den akademiske vej, og var måske endda lidt uforstående overfor den del af min generation, der gik ind i forsvaret. Men som psykolog er hele idéen om soldatens liv kommet snigende ind på mig. Det er et ekstremt job, hvor mange af livets dramaer kommer i spil. Det er på mange områder her, vi kan se, hvad et menneske kan holde til både positivt og negativt. Hvad det kan yde under pres - og hvornår det risikerer at knække. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Susanne Lund, oberst og chef for presse og kommunikation hos Forsvarskommandoen. Nikolai Roitmann, psykolog og specialkonsulent ved Veterancentret. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:59
  Brinkmanns briks

  BULLSHIT!

  Jeg er træt af bullshit. Jeg tror ikke på, at det er nødvendigt at skrive jobannoncer med ord som 'Agil Coach', 'disruption' eller 'innovationskompetence'. Det er for mig et tegn på, at vi løber efter nogle tomme idealer, der ikke hænger sammen med, hvad mennesket er. Men måske er det bare mig... men hvorfor skal man være agil? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Nina Holm Vohnsen, lektor i antropologi ved Aarhus Universitet. David Holt Olsen, museumsinspektør ved Industrimuseet og klummeskribent ved Jyllands Posten. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:08
  Brinkmanns briks

  Sorgen ændrer dig for altid

  Vi mister. Sådan er livet og døden forbundet. Jeg har forsket i, hvordan vi forholder os til sorgen, fordi jeg oplevede en berøringsangst, manglende viden og alt for mange velmenende gode råd. I dagens program spørger jeg ind til sorgen med forfatter Puk Qvortrup, der mistede sin mand under et halvmarathon, mens hun var gravid med deres andet barn. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Puk Qvortrup, forfatter og journalist. Ester Kofod, adjunkt i sundhedspsykologi ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:09
  Brinkmanns briks

  Et historisk øjeblik

  Vi lever i et historisk øjeblik. Bøgerne vil beskrive, hvordan vi stod sammen, da Covid-19 ramte. Eller. Der vil stå, hvordan vi endte i et økonomisk mareridt, der tog årevis at komme ud af. Vi ved ikke, hvad historien bliver. Men vi ved, at der kommer til at blive skrevet historie. Det gør der altid. Historieskrivning er et af de mest centrale dele for menneskets samhørighed, men jeg vil mene, at vi skal være mere kritiske overfor de historier, vi får fortalt. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:10
  Brinkmanns briks

  Stå fast

  Jeg har læst filosofi i årtier og mener, at der er meget mere at hente dér end i de utallige selvhjælpsbøger. Men hvad sker der, når en filosofisk tradition som stoicismen bliver til selvhjælp? Det kan næsten kun blive godt, men livsfilosofien kan også forsvinde i floskler og velmenende råd, der faktisk gør mere skade end gavn. Som en sand stoiker tager jeg diskussionen med ophøjet ro sammen med mine gæster. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Niels Overgaard, forfatter og kommunikationschef PFA. Troels Engberg-Pedersen, professor emeritus Københavns Universitet. David Heinemeier, forfatter og iværksætter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:09
  Brinkmanns briks

  Du er fyret!

  Ledigheden stiger, mennesker bliver afskediget, og fremtiden er usikker for mange danskere. Vi kan nu se, at det er ikke den enkeltes skyld, at man bliver ledig - lige nu. Økonomien er udfordret, og det koster jobs. Det, tror jeg, kommer til at ændre vores opfattelse af, om man er doven og ugidelige, hvis man ikke har et arbejde. Jeg frygter dog, at folk hurtigt glemmer det igen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Gæster: Sabina Pultz, adjunkt ved Roskilde Universitet og forsker i arbejdsløshed. Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet og stifter af Center for arbejdsmarkedsforskning.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:09
  Brinkmanns briks

  Palle alene i verden

  I disse dage oplever mange mennesker at være mere alene end normalt. Syge mennesker i karantæne, andre i selv-isolation. Men betyder det også, at man er ensom? Nogle mennesker vælger at leve livet helt alene, andre kan kun forestille sig at være omgivet af mennesker hele tiden. Jeg er fascineret af forskellen på ensomhed og alenehed - som er utroligt aktuelt i disse dage. Sammen med mine to gæster diskuterer jeg derfor, hvad ensomhed er. Og kigger på hvordan det faktisk nogle gange kan være en god ting, at være helt Palle alene i verden. Medvirkende: Mathias Kamp Lasgaard, seniorforsker ved Defactum. Niels Lyngsøe, forfatter. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:04
  Brinkmanns briks

  Det hele er en sammensværgelse

  Corona-krisen er den perfekte grobund for konspirationsteorier. Du har måske hørt den om, at Corona slet er ikke et naturligt opstået virus, men i virkeligheden et værktøj for en skyggeregering, der vil overtage verden. Covid-19 er altså en kunstigt skabt sygdom, som måske oven i købet spredes via 5G-mobilmaster. Indrømmet, det lyder skørt i mine ører. Derfor zoomer jeg i dag ind på konspirationsteorierne og deres ophavsmænd. Hvem er konspirationsteoretikerne, og hvor kommer deres ideer egentlig fra? Og er vi lige nu i konspirationsteoriernes guldalder? Medvirkende: Rikke Alberg Peters, idéhistoriker og forfatter. Silas Marker, forsker ved Center for Information og Boblestudier. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Nærvær på afstand

  På kort tid har vores omgang med vores medmennesker fået nye spilleregler. Vi skal holde afstand, undgå håndtryk, kindkys og kram og generelt begrænse vores fysiske kontakt. I programmet diskuterer vi, hvad fraværet af nærvær gør ved os som mennesker. Og om vores afstand til hinanden får konsekvenser for vores mentale sundhed på længere sigt. Medvirkende: Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen. Tor Nørretranders, forfatter. Anne Marie Pahuus, lektor i filosofi og prodekan på Aarhus Universitet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Rikke Stokholm, Johanne Foersom, Anders Aamand og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Corona og teenagere

  Langt de fleste unge og teenagere er hypersociale og bruger skole, studiejobs, cafébesøg, fester og fritidsaktiviteter til at bevæge sig fra familiens fællesskab ud i et, de selv vælger. Men lige nu er de på grund af corona-krisen berøvet den mulighed. De er afskåret fra den normale sociale del af deres liv. I Brinkmanns briks i dag ser vi på, hvordan de klarer den, og hvordan situationen påvirker dem. Medvirkende: Noemi Katznelson, professor i ungdoms- og uddannelsesforskning og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. Emilia Van Hauen, kultursociolog og foredragsholder. Thea Enevoldsen, formand for Danske Skoleelever. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Sara Røjkjær Knudsen, Johanne Foersom og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:10
  Brinkmanns briks

  Nye tider, nye vaner

  Aldrig i nyere tid har så mange mennesker ændret deres adfærd i så stort et omfang - og på så kort tid - som vi har set i de seneste uger. Nye regler, rutiner og vaner. Vi har virkelig skulle præstere omstillingsparathed og har bevist, at vi lynhurtig kan ændre retning. Spørgsmålet er, om vores ændrede adfærd vil rodfæste sig i os som nye vaner, som vi vil tage med os ud af corona-tågen. Vi kaster et psykologisk og filosofisk blik på, om vi mest er nogle vanedyr, der helst vil gå af de vante stier. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Medvirkende: Lene Tanggaard, Rektor på Designskolen Kolding. Poul Duedahl, professor i historie på Aalborg Universitet. Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand, Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Krisetid er taletid

  Når der er kaos i verden og store følelser er på spil, er der brug for kloge ord. Ord, der kan få det hele til at falde på plads. I Brinkmanns briks ser vi nærmere på, hvad det er taler kan og skal i en krisetid. Vi kaster et psykologisk og filosofisk blik på DNA´et i de taler, der samler os i denne krisetid. Medvirkende: Kristian Ditlev Jensen, forfatter og sognepræst og tidl. taleskriver for bl.a. Connie Hedegaard. Lisa Storm Villadsen, lektor i retorik ved Københavns Universitet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Sara Røjkjær Knudsen, Johanne Foersom og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Svenskerne og os

  Svenskerne er både arvefjender og broderfolk. Det er dem, vi konkurrerer mod og sammenligner os med. Når det gælder fodbold, politik og meget andet. Og forskellene på dem og os har fået nyt liv under corona-krisen, som håndteres meget forskelligt på den ene og den anden side af Øresund. Og måske er der noget i henholdsvis den svenske og den danske folkesjæl, der kan forklare, hvorfor vi går forskelligt til værks. I dagens udgave af Brinkmanns Briks bruger vi krisetiden til at forsøge at forstå svenskerne ... og os selv. Medvirkende: Lars Hovbakke Sørensen, historiker med speciale i Norden. Drude Dahlerup, gennem 20 år professor i statskundskab ved Stockholms universitet. Daniel Dencik, forfatter, halvt svensk halvt dansk. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Rikke Stokholm, Bettina Ohlsen og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Humor i krisetider

  Et godt grin er den bedste medicin, hedder det. Måske er humor ekstra sundt for vores mentale helbred midt under en verdensomspændende krise. Vi dykker ned i humorens DNA og ser på hvilken funktion humoren har i krisetider. Medvirkende: Niels Hausgaard, sanger, sangskriver og satiriker. Mette Møller, ph.d. i humor og retorik. Lone Theils, forfatter. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand, Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  80 år med Margrethe

  I dag er det Margrethes fødselsdag. Dronningen fylder 80 i en tid, der betegnes som den værste krise siden den verdenskrig, hun blev født ind i. Kongehuset har, i anledning af coronakrisen, aflyst alle officielle fødselsdagsfejringer, men Dronningen valgte til gengæld for nylig at give en historisk tv-tale, ja opsang kan man vel sige, til befolkningen. I anledning af den royale fødselsdag handler Brinkmanns briks om, hvad der har præget kongehuset og landet i Margrethes leve- og regenttid? Og om, hvad en gammel institution som kongehuset betyder for os i et moderne og lighedsorienteret demokrati? Medvirkende: Michael Bregnsbo, historiker, lektor på Syddansk Universitet. Emilia van Hauen, kultursociolog. Henrik Qvortrup, politisk kommentator, Ekstra Bladet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Rikke Stokholm, Bettina Ohlsen og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:34
  Brinkmanns briks

  Mellem frygt og håb

  Coronakrisen er ikke bare en sundhedskrise. Det er også en psykologisk krise som med stor tydelighed afdækker, hvor forskelligt vi reagerer i en krise. Måske kan du genkende dig selv og dine nærmeste i en af de frem personlighedstyper, som karakteriserer vores handlemønstre i en undtagelsestilstand. Og måske lære at forstå andres reaktioner, så vi undgår konflikter og en varig splittelse i samfundet. Medvirkende: Christian Groes, antropolog og kønsforsker på Roskilde universitet. Mia Skytte O'Toole, lektor i klinisk psykologi, forfatter og forsker i følelser på Aarhus Universitet. Bjørg Tulinius, journalist på Kristeligt Dagblad og forfatter. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:36
  Brinkmanns briks

  Den stærke stat og de lydige borgere

  Nogle af os har let ved at indordne os og marchere i takt som befolkning, andre stiller sig mere kritisk an overfor indskrænkningerne i vores frihed, og taler om den totalitære stat. I Brinkmanns briks kaster vi et filosofisk og psykologisk blik på, hvordan - og hvorfor - vi kan rette ind og være kritisk fritænkende samtidig. Medvirkende: Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Gert Tinggaard Svendsen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Hanne Marie Motzfeldt, jurist og lektor i digital forvaltning. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktionen: Silja Alström, Rikke Stokholm, Anders Aamand og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Barn af coronakrisen

  Cuba-krisen, Murens fald, angrebet på World Trade Center, Finanskrisen og nu: Coronakrisen. Hver generation har sine kriser og skelsættende begivenheder. I Brinkmanns Briks ser vi på, hvordan Coronakrisen vil påvirke vores børn og unge. Dem der altid vil huske den tid i foråret 2020, hvor verden blev kastet ud i isolation, sygdom og økonomisk kaos. Medvirkende: Per Schultz Jørgensen, psykolog og professor, tidligere formand for Børnerådet. Marianne Levinsensen, fremtidsforsker, forfatter til bogen '7 generationer. Værdier, forbrug og levevis nu og i fremtiden'. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:10
  Brinkmanns briks

  Hvad krisen kan lære os

  Virus, sygdom og karantæne. Lukkede skoler, arbejdspladser, butikker og grænser. Kort sagt lukket land og alvorlig krise. I Brinkmanns briks kaster vi et psykologisk og filosofisk blik på, om der er noget at lære af den nuværende krise. Og om det overhovedet giver mening at kræve lærdom af en virus. Medvirkende: Karen Lisa Salamon, antropolog og selvstændig konsulent, Hannah Klinge, medlem i Ungdom NOAH og underviser for folkeskoleelever i FN's verdensmål og Amalie Næsby Fick, filminstruktør. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Anders Aamand, Johanne Foersom og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:13
  Brinkmanns briks

  Nye helte

  Kassedamer bag plexiglasskærme i supermarkeder. Og social- og sundhedsassistenter med handsker og masker på sygehuse og plejehjem. Mange af de traditionelle omsorgsfag og lavtlønsfag er nærmest blevet hele samfundets synlige redningsplanke og er blevet genopdaget af det store fællesskab. I Brinkmanns briks ser vi nærmere på de faggrupper, hvis værdi vokser i samfundets øjne. Medvirkende: Katrine Arnfred, projektleder i Dansk kvindesamfund. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og Henriette Bøgh Jakobsen, social- og sundhedsassistent. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Bettina Ohlsen, Anders Aamand, Johanne Foersom og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Etik og corona

  I en tid, hvor vores samfund er presset i knæ af en verdensomspændende pandemi, som rammer både helbred og økonomi, er der mange dilemmaer at tage fat i. I Brinkmanns briks kigger vi på, hvordan vi får det nødvendige etiske perspektiv med, når der skal træffes beslutninger i samfundet, på sygehuse og i virksomheder. Hvordan kan etikken bruges som kompas af dem, der skal træffe vigtige beslutninger under et stort ydre pres. Medvirkende: Jacob Birkler, filosof med speciale i etik og tidligere formand for Det Etiske Råd. Mikael Keldorff, kronisk syg. Camilla Raymond, erhvervspsykolog. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Bettina Ohlsen, Anders Aamand, Johanne Foersom, Rikke Stokholm og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Rejseulyst

  Rejser, turisme, og globalisering er medskyldig i, at vi og resten af verden er i en slags undtagelsestilstand. Lige nu er der ingen, der kan eller vil rejse. Og mange af dem, der er ude i verden, rejser hjem. Det at rejse betyder normalt meget for os, men lige nu er rejselysten erstattet af en ulyst og umulighed. I Brinkmanns briks kaster vi et psykologisk og filosofisk blik på, hvorfor det betyder så meget at rejse, og hvor vi kan hente det, vi plejer at få, når vi rejser. Medvirkende: Rane Willerslev, antropolog, eventyrer og direktør for Nationalmuseet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand og Mette Willumsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:15
  Brinkmanns briks

  Lost in translation

  Jeg har flere gange oplevet, at når vi oversætter, så forsvinder meningen. Lige fra de til tider forfærdelige undertekster på TV til nogle af mine egne bøger, der er blevet oversat. Vi er vores sprog, fordi vi forstår verden gennem de ord, vi skaber. Og jeg tror på, at hvis man forstår flere sprog, så ser man mere af verden. Men kan det nu passe? Oversættelse følger... Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thomas Harder, forfatter og oversætter. Shekufe Tadayoni Heiberg, digter, oversætter og grundlægger af forlaget Uro. Tilrettelægger: Christoffer Heide. (Sendt første gang 5. februar).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:07
  Brinkmanns briks

  Svends livskloge panel

  Vi er alt for fascinerede af ungdommen og tidens tendenser, mener jeg. Derfor har jeg samlet et panel af tre livskloge mennesker, der har erfaring, alder og solide holdninger til, hvordan samfundet har udviklet sig. Jeg vil gerne spørge Ritt Bjerregaard, Eva Smith og Ole Thyssen om, hvad der er sket med det samfund, de selv var med til at skabe, og som nu er givet videre til os yngre generationer. Er vi på rette vej, eller er vi ved at smide værdifuld viden ud, fordi vi er for optagede af vores egen nutid? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Eks-politiker og forfatter Ritt Bjerregaard. Jura-professor emerita Eva Smith. Filosofi-professor emeritus Ole Thyssen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 11. marts).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:22
  Brinkmanns briks

  Lad os alle drømme

  Drømmenes verden har altid fascineret psykologerne. Men i de senere år er Freuds teorier om drømmetydning blevet skubbet i baggrunden som noget uvidenskabeligt hokus pokus. Og det kan jeg til dels godt være enig i. Men måske er der noget, der er ubevidst, som kommer til syne i drømme, og som psykoanalysen kan hjælpe os med at forstå? I dag drømmer jeg i vågen tilstand for at søge svar på drømmenes betydning. Vært: Svend Brinkmann. Medvirkende: Judy Gammelgaard, psykoanalytiker. Lilian Munk Rösing, litteraturlektor ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:33
  Brinkmanns briks

  Bo bedre

  Omgivelserne præger os - måske mere end vi aner. Det påvirker os, om der er græs, lys og luft, der hvor vi bor, eller om vi er omringet af beton og mørke. Jeg er overbevist om, at arkitekturen er afgørende for mennesker og vores psykiske helbred. Derfor tester jeg i dag, hvor vigtig arkitekturen egentlig er for et godt liv. Gæster: Jan Gehl, arkitekt og medstifter af Gehl Architects. Kaya Roessler, professor i arkitekturpsykologi på Syddansk Universitet. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 4. marts).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:08
  Brinkmanns briks

  Sex

  Sex påvirker os på mange måder - både det der får dig til at sige Åh og Arhg... Men forståelsen af seksualitet er under forandring, og jeg har svært ved at følge med. Derfor vil jeg vide mere om vores sexliv. Hvad er vi for nogle, når vi kigger under dynen? Velkommen til en times seksualundervisning, hvor jeg strutter af spørgelyst til mine gæster. Vært: Svend Brinkmann: Gæster: Bo Møhl, professor i klinisk psykologi ved Aalborg Universitet. Astrid Højgaard, ledende overlæge ved sexologisk klinisk ved Aalborg Universitetshospital. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:23
  Brinkmanns briks

  Du bliver alligevel aldrig stressfri

  Stress er i mine øjne blevet stresset. Vi taler og taler om stress. Det er blevet en såkaldt folkesygdom; dermed opstår der en masse gode råd om, hvordan man bliver stressfri. I dag vil jeg afmystificere stress og fortælle dig, at du aldrig bliver stressfri, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Mette Vesterager, forfatter til forskningsartikler og bøger inden for eksistentiel filosofi, personlighedspsykologi, ledelse og stress. Bo Netterstrøm, seniorforsker, dr.med. tidligere ledende overlæge på bl.a. Stressklinkken i Hillerød. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 12. februar).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:29
  Brinkmanns briks

  Fyr din psykolog

  Et stigende antal danskere oplever psykiske lidelser. Mange af dem går til psykolog. Der er dog ingen garantier for, at samtalen med psykologen kurerer eller helbreder dig. Derfor er der opstået en kritik af psykologens metoder og arbejde. I dag inviterer jeg en kritiker, en ekspert og min egen faglighed på briksen for at undersøge, hvad psykoterapi egentlig kan gøre for et menneske. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anders Fogh Jensen, filosof og udbyder af filosofiske samtaler. Ole Karkov Østergaard, leder universitetsklinikken på Aalborg Universitet og forsker i effekten af psykoterapi. Tilrettelægger: Christoffer Heide.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:31
  Brinkmanns briks

  Jeg, mig og min personlighed

  "Du skal bare være dig selv" er et af de råd, man får kastet velmenende i hovedet af forældre, venner og kolleger. Men hvem er jeg? Hvor sidder personligheden? Og hvor mange roller kan den tage form i? I dag hiver vi et af psykologiens helt store emner ind til undersøgelse sammen med skuespiller Thure Lindhardt og professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thure Lindhardt, skuespiller og Henrik Høgh-Olesen, professor i psykologi Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 22. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:31
  Brinkmanns briks

  Vi lever i en (u)sund sammenligningskultur

  Jeg ved, hvem jeg er i kraft af, at jeg kan sammenligne mig med andre. Vores evne til at se på os selv og andre mennesker er en væsentlig del af livet. Men det gemmer også på ekstremt mange udfordringer. For hvad nu, hvis jeg ikke er god nok. Hvad nu, hvis de andre ikke kan lide mig. Mine gæster kæmper for en anti-sammenligningskultur, der skal skabe plads til fællesskaber og ærlighed. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard, forfattere og podcastere. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:34
  Brinkmanns briks

  Hvor blev meningen med livet af?

  Lever vi i et sygt samfund eller et samfund, der gør os syge? De psykiske problemer og eksistentielle udfordringer, vi oplever i dag, er noget, jeg prøver at forstå ved at lede efter roden til det. I dag har jeg to gæster med, der også leder efter problemets rod. Derfor skal vi finde ud af, hvor problemet kommer fra, og så prøver vi at komme med løsninger på det hele, selvom jeg tror, vi har vidt forskellige idéer om, hvad vi skal gøre. Gæster: Filosof, CEO og grundlægger af Voluntas, Morten Albæk. Lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, Anders Petersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 8. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:46
  Brinkmanns briks

  Nu er jeg ikke den store taler, men...

  Jeg har indimellem hørt taler, der har givet mig gåsehud og lyst til at melde mig ind i bevægelser - Yes We Can! og den slags. Men jeg har også hørt taler, der har givet mig lyst til at gå fra et bryllup eller været ved at falde i søvn under uendelige udredninger. I dag slår jeg selv på glasset og beder om ordet, for jeg vil gerne finde ud af, hvordan man bliver en fremragende taler. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter og tidligere formand for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft. Journalistisk lektor ved Syddansk Universitet, Trine Nebel. Tilrettelægger: Christoffer Heide.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:37
  Brinkmanns briks

  Vikingerne var slet ikke så tossede

  Vikingerne er en del af vores historie. Nogle mener endda, at vikingetiden er helt afgørende for, hvordan Danmark ser ud i dag. Men findes der en psykologisk arv fra vikingetiden? Det undersøger jeg med vikingeeksperterne Jeanette Varberg og Karen Bek-Pedersen, når vi finder ud af, hvordan vikingernes psykologi var. Gæster: Museumsinspektør på Nationalmuseet og arkæolog Jeanette Varberg. Forfatter og foredragsholder Karen Bek-Pedersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt først gang 4. december 2019).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:59
  Brinkmanns briks

  Er jeg til grin?

  Det er vigtigt for mig, at jeg kan få dig til at grine. Jeg vil gerne være sjov. Desværre er det ikke altid, at mine venner, kolleger og familie griner med, så i dag i Brinkmanns briks inviterer jeg komiker Christian Fuhlendorff og forfatter Stefan Kjerkegaard ind til at tale om, hvorfor det så vigtigt for os at være sjove? Én times radio, der er helt til grin. Vært: Svend Brinkmann. Medvirkende: Christian Fuhlendorff, komiker, podcaster - og sjov. Stefan Kjerkegaard, lektor i litteratur på Aarhus Universitet og forfatter til Tænkepausen om humor. (Sendt første gang 30. oktober).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:34
  Brinkmanns briks

  Julen... Hvad skal vi med den?

  Jeg synger med på julesalmerne i kirken, køber gaver til børnene og overspiser til julefrokosterne. Men juletiden er ikke min kop gløgg. Derfor vil jeg forsøge at se på julens traditioner med helt friske øjne og finde ud af, om noget kan undværes, eller om der er noget som faktisk har værdi for os. Antropolog og direktør på Nationalmuseet Rane Willerslev hjælper mig gennem briksens juleprogram. Gæster: Rane Willerslev, antropolog & direktør for Nationalmuseet. Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør Den Gamle By i Aarhus. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:39
  Brinkmanns briks

  Teenager til salg

  Jeg har teenagebørn! Det går op og ned. Jeg forsøger med al min viden, erfaring og kærlighed at opdrage mine børn, men det er ikke altid godt nok. For nyligt hørte jeg noget, der fik mig til at tænke anderledes om min rolle som opdrager. En teenager vendte tingene på hovedet og spurgte, "måske er det forældrene, der er de besværlige?" I dag finder jeg ud af, hvor besværlige vi forældre kan være, når vi opdrager vores børn. Gæster: Forfatter og teenager Nina Lynggaard Jørgensen. Grafiker og mor Inge Lynggaard. Lektor i familieforskning ved Roskilde Universitetscenter Allan Westerling. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:29
  Brinkmanns briks

  Herning er et åndsforladt sted!

  Jeg er vokset op i Herning. Med biler, bomuld og bajere over hækken. Byen kalder sig selv mulighedernes by, og der er sågar nogle, der taler om en speciel Herning-ånd med iværksætteri, vækst og gåpåmod i fokus. Men forsvinder der noget, når man tænker mere på bundlinjen end på de kulturelle værdier? Det finder jeg ud af, når jeg genbesøger min fødeby i radiofonisk forstand med Herning-kritiker Dennis Nørmark. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dennis Nørmark, antropolog, forfatter og foredragsholder. Helge Sander, tidligere borgmester i Herning. Bitten Damgaard, kulturikon og bestyrelsesmedlem på kunstmuseet HEART. Tilrettelægger: Christoffer Heide.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:28
  Brinkmanns briks

  Der er en morder iblandt os

  Jeg kan ikke lade være med at blive fascineret af ondskab. Men lige så snart jeg går i dybden med onde gerninger, finder jeg ud af, at de blot er et menneskeligt vilkår, og at "ond" ikke er noget man er, men snarere noget man gør. Så hvorfor bliver vi ved med at svælge i ondskaben i krimier, gysere og true crime-serier, hvis ondskab knap nok findes som karaktertræk? Det spørger jeg retsmediciner Hans Petter Hougen og krimiparret Janni Pedersen og Kim Faber om på scenen til årets Bogforum. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Retsmediciner Hans Petter Hougen. Journalistparret og krimiforfattere Janni Pedersen og Kim Faber. Tilrettelægger: Christoffer Heide.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:40
  Brinkmanns briks

  Lykkelig (u)videnhed

  Jeg kunne ikke forestille mig et liv uden videnskab. Jeg mener, at den fineste form for viden er den, vi opsøger for dens egen skyld: Simpelthen fordi vi ikke kan lade være, uanset om vi undersøger livet, universet eller trækfugles parringsmønstre. Dagens gæster, Johan Olsen og Anja C. Andersen deler, som formidlere af viden, skæbne med mig. Vi er højtuddannede og - synes vi selv - hårdtarbejdende videnskabsfolk, der prøver at gøre dig klogere. Men hvorfor blive ved, er du ikke klog nok? Gæster: Johan Olsen, biolog og forsker ved Københavns Universitet og Anja C. Andersen, professor, astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Instituttet. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:59
  Brinkmanns briks

  Der er en Donald Trump i os alle

  For tre år siden vågnede jeg op til en skrækkelig og utænkelig nyhed. Donald Trump vandt præsidentposten, og jeg følte, at verden var en anden. Men hvad er der sket siden han satte sig i Det Hvide Hus, og hvordan kan jeg forstå ham som et billede på den tid, vi lever i? Det finder jeg ud af i dag med USA ekspert Mads Fuglede (V) og professor i idehistorie ved Aarhus universitet Mikkel Thorup. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: USA ekspert og folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede og professor i idehistorie ved Aarhus universitet Mikkel Thorup.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:16
  Brinkmanns briks

  Just do it

  Nej tak! Jeg vil ikke bare gøre noget for at gøre det. Jeg er modstander af idéen om, at vi er, hvad vi gør - vi er vores handlinger. Gu er vi ej! Brinkmanns briks tager fat i påstanden om, aktive og handlende samfundsborgere er det, vi har brug. Det bliver en debat med filosofferne Henrik Jøker Bjerre og Brian Benjamin Hansen, der har kritiseret mine pointer, og præsten Leif Bork Hansen, der er en af de få danskere, der faktisk har handlet i sit liv, på en måde jeg kan forstå. Don't do it! Gæster: Leif Bork Hansen, præst. Henrik Jøker Bjerre, filosof Aalborg Universitet. Brian Benjamin Hansen, filosof Via University College. Tilrettelægger: Dan Grønbech. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:02
  Brinkmanns briks

  Big business ødelægger kunsten

  Jeg bliver fuldstændig forvirret, når et kunstværk bliver solgt for flere hundrede millioner kroner, for det er vel ikke pointen med kunsten, at den skal forsvinde ind i de riges hænder. I dag har jeg inviteret kunstner Kristian von Hornsleth og direktør på Trapholt Karen Grøn på briksen for at finde ud af, hvad der sker for kunsten, hvis det hele i virkeligheden handler om at købe og sælge. Er der noget tilbage at hente i kunsten for samfundet og os mennesker? Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:50
  Brinkmanns briks

  Diagnoser gør os sindssyge

  En rask person er bare en, vi endnu ikke har undersøgt godt nok, siger lægerne. Jamen så er vi alle sammen måske også en lille smule sindssyge. Det er ikke let at trække en grænse mellem normale, menneskelige variationer og sindslidelser. Især ikke når det er vores personlighed, det drejer sig om. Det kender forfatter til bogen Hungerhjerte, Karen Fastrup, alt til. Hun er - eller har været - sindssyg. I studiet har jeg også psykiater Anne Lindhardt. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:49
  Brinkmanns briks

  Jo, du er religiøs

  For nogle årtier siden snakkede filosofferne og samfundsforskerne om, at religion var på vej til at forsvinde. Men i dag taler de selv samme om, at religionen fylder mere end tidligere - bare i en anden form. Vi har droppet guderne og dyrker i stedet os selv og vores kroppe, og kirken er skiftet ud med træningscentre eller sociale medier. Er vi i virkeligheden mere religiøse end nogensinde? Det undersøger jeg i dagens udgave af Brinkmanns briks. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:16
  Brinkmanns briks

  Du finder alligevel aldrig dig selv

  Jeg synes, unge lyder forkælede, hvis de brokker sig over sabbatåret. I den nye dokumentarserie Limbo bliver årene efter gymnasiet fremstillet som et intermezzo fyldt med tvivl, tomhed og en desperat søgen efter, hvem man er. Det burde vel være et frirum fra præstationssamfundet og en hviletid inden studie og arbejde. Hvorfor ikke sætte jagten på "selvet" på en tiltrængt pause? Det spørger jeg to af seriens bagkvinder Ciliane Stubkjær og Line Flugt Juhl om, når de kommer i studiet sammen med forskningsleder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet Noemi Katznelson. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:42
  Brinkmanns briks

  Læsning er overvurderet

  Kan tv-serier give lige så gode, rige og dybe oplevelser og erkendelser som skønlitteratur? Romantikeren i mig siger nej. Rationalisten og min søn siger jo. Nu skal der forskning på bordet, og jeg har derfor bedt forfatter og forsker Kristiane Hauer om at smække bogen i og litteraturhistoriker Tore Rye Andersen om at sætte tv-serien på pause for at hjælpe med svar. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:53
  Brinkmanns briks

  Fri mig fra sundhedsguruen

  Da jeg var dreng, var sport og motion noget for børn, og vi grinede af de få kondiløbere, vi så på villavejene. I dag har filosoffer og samfundsforskere udnævnt motion til en moderne religion, og det kræver næsten en triatlon for at blive topchef. Det er godt for sindet at røre sig. Men er sundhedstyranniet ikke ved at tage hele vores eksistens som gidsel? Overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen og psykolog og lektor Julie Midtgaard spænder snørebåndene og hjælper med at finde svar. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald. (Sendt første gang 28. august).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:04
  Brinkmanns briks

  Den syge overgang(salder)

  Vores liv er fyldt med overgange. Fra ung til voksen, fra single til samlevende og måske siden til forælder, og sidst men ikke mindst fra voksen til gammel. Jeg har på fornemmelsen, at vi gør de her overgange vigtigere, end de egentlig er. Vi problematiserer og sygeliggør pubertet og overgangsalder. Måske fordi mange aktører profiterer af det. Men er det rigtigt forstået? Det undersøger jeg i dag med mine gæster, som er jordemoder og forsker ved University College Syd og Syddansk Universitet Christina Prinds og Lotte Hvas, der er læge og forsker ved Københavns Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:09
  Brinkmanns briks

  Leg er ikke for voksne

  Der er ved at ske noget med den naturlige, frie leg. Børn skal lege for at lære, og vi skal lege på arbejdspladsen for at lære at tænke ud af boksen. Som psykologiprofessor stiller Svend Brinkmann sig skeptisk overfor, at legen er blevet et instrument til succes og profit. Derfor har han inviteret professor i leg Helle Marie Skovbjerg og professor i politisk ledelse Niels Åkerstrøm Andersen til at tale om, hvad leg betyder for os som mennesker, og hvilken udvikling leg har gennemgået. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi