Forsker om at de 12-15-årige bliver vaccineret efter sommer: ‘Det er et etisk stort dilemma’

Ekspert forstår godt, hvis forældre er bekymrede over vaccinen.

Hvis vi skal have flokimmunitet i Danmark, skal cirka 80 procent af danskerne være vaccinerede mod covid-19. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Direktør Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen meddelte på et pressemøde tidligere i dag, at de 12-15-årige unge også skal have en vaccine mod covid-19.

Indtil videre har aldersgrænsen været ned til 16 år.

Det skal ske efter sommerferien, når den nuværende vaccineplan er gennemført. Her har alle danskere ned til 16 år, der ønsker at blive vaccineret, fået de to stik.

Det har bestemt ikke været let at beslutte, at de 12-15-årige også skal have vaccinen.

Det vurderer Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet. Hun har været med til at rådgive Sundhedsstyrelsen i forhold til vacciner til 12-15 årige, men hun har ikke været med til at tage beslutningen.

- Der er mange dilemmaer i forhold til beslutningen. Men hvis vi skal have en chance for at opnå flokimmunitet i Danmark, skal de have vaccinen, siger hun.

‘Det er et etisk dilemma’

I Danmark arbejder vi ud fra et princip om, at eventuelle bivirkninger fra en vaccine skal kunne stå mål med sygdommen.

Det så vi, da flere vacciner blev taget ud af det danske vaccineprogram, fordi der var risiko for den sjældne men alvorlige blodprop-type kaldet VITT.

Når vi taler om vacciner til de 12-15-årige, er et af de største dilemmaer derfor, at de unge nu skal have vaccinen, selvom de ikke bliver hårdt ramt af sygdom, hvis de bliver smittet med covid-19.

- Det er et etisk dilemma. Vi har endnu ikke det fulde billede af langtidseffekterne for aldersgruppen, fordi vaccinerne ikke har været fulgt så længe hos de 12-15-årige, siger Camilla Foged og fortsætter:

- De kliniske studier, vi har nu, følger kun de unge en måned efter det sidste stik. Det ved jeg, har været en af de store bekymringer hos Sundhedsstyrelsen.

Beskytter 100 procent i USA

Vi har dog et overblik over, at vaccinen virker godt for de unge. Den virker endda bedre end for resten af en befolkning.

- I USA har de givet vacciner til de 12-15-årige i længere tid, og de kan se, at Pfizer-BioNTech-vaccinen er 100 procent effektiv hos de unge. Det er meget imponerende, siger Camilla Foged.

Hos resten af befolkningen beskytter den kun 95 procent.

- Så det er meget positivt, at det er en meget effektiv vaccine. Indtil videre ser det også ud til, at den er sikker, siger hun.

Flokimmunitet skal beskytte de svageste

Men hvorfor vil Sundhedsstyrelsen give de 12-15-årige en covid-19-vaccine snart?

Det er for at beskytte de svageste i samfundet, fortæller Camilla Foged

- For at opnå flokimmunitet, skal vi have cirka 80 procent af befolkningen vaccineret, siger hun og fortsætter:

- Her er det nødvendigt, at de 12-15-årige også bliver vaccineret.

Af forskellige årsager er det nemlig ikke alle, der er ældre end 15 år, der tager imod vaccinen.

- I dag er det cirka 90-95 procent af hver aldersgruppe, der lader sig vaccinere. Det efterlader mindst fem procent i hver aldersgruppe. Derudover beskytter Moderna og Pfizer-vaccinerne kun cirka 95 procent, siger hun.

Så selv hos de vaccinerede er der personer, der bliver syge og potentielt også kan smitte andre. Det kan stå i vejen for flokimmunitet.

- Derudover er der de gravide, ammende, små børn eller svækkede personer, der af forskellige årsager ikke kan få en vaccine. Der er også personer, der fravælger vaccinen. Det gør det sværere at komme op på 80 procent vaccinerede.

Nye varianter kan skabe problemer

Danmark har fået besøg af en ny covid-19-variant, der hedder delta-varianten. Den kommer oprindeligt fra Indien, og den ser ud til at være 40-60 procent mere smitsom end nuværende varianter.

- Hvis sådan en variant kommer inden for døren på eksempelvis en skole, kan den lægge hele skolen ned. Selvom de unge ikke har hårde sygdomsforløb med covid-19, kan en vaccination af de 12-15-årige også være med til at beskytte deres familier, siger hun.

Hun fortæller, at de unge mennesker kan være kilde til, at smitten breder sig i samfundet. De er nemlig i kontakt med mange mennesker gennem eksempelvis en skoledag.

- Derfor er de også en vigtig gruppe at vaccinere, hvis vi skal have kontrol over smitten i Danmark, siger hun.