Præsten, tænkeren og taleren Johannes Møllehave er død

Johannes Møllehave blev 84 år gammel.

Præsten, tænkeren og taleren Johannes Møllehave var en mand af ufatteligt mange ord.

Det væltede ud af ham. Både det, han selv formulerede om livet og kærligheden, mørket og fællesskabet.

Men også ord han lånte fra andre store forfattere lige fra H. C. Andersen, Shakespeare og Dostojevskij over Storm P. til Tove Ditlevsen. Og Biblen selvfølgelig.

Johannes Møllehave var en stor læser og kunne nærmest huske hele forfatterskaber ord for ord.

Det foldede han senest ud i dokumentarfilmen 'Møllehave. Hellere forrykt end forgæves' af Peter Klitgaard.

Filmen havde premiere i 2018 og viser en 79-årig Møllehave med hat og stok i sit kvarter Frederiksberg, sprudlende af citater fra Benny Andersen og Halfdan Rasmussen og betragtninger om meningen med det hele.

Johannes Møllehave nåede at blive 84 år. Han døde mandag morgen efter længere tids sygdom, bekræfter hans søn Tomas Møllehave over for DR.

- Han talte og talte og var simpelt hen så fuld af anekdoter. Det løb ud af ham med begejstring, siger Nils Thorsen, der er journalist på Politiken.

Han mødte Johannes Møllehave i Brighton i det sydøstlige England, da han skrev et portræt af ham til Politiken.

- Han blev tit beskyldt for at være overfladisk i litterære kredse. Men til det var hans modsvar, som i virkeligheden var så typisk ham, at 'min overfladiskhed stikker ikke så dybt', siger Nils Thorsen.

  • Johannes Møllehave med sin store bogsamling. (Foto: © Maj-Brit Larsen, Scanpix)
  • Johannes Møllehave med sin datter Katrine Møllehave. (Foto: © Vagn Hansen, Scanpix)
  • Forfatter og præst Johannes Møllehave præsenterer Tryg-Balticas bog "Det handler om resten af dit liv". (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)
  • Johannes Møllehave efter sin sidste prædiken i Virum Kirke, hvor han var præst fra 1973 til 1987. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)
1 / 4

Selv er Johannes Møllehave registreret med hele 135 bogtitler.

Det store folkelige gennembrud fik han med 'På myrens fodsti' i 1975.

Her blandede han barndomserindringer med livsklogskab ud fra devisen 'man kan få noget spændende ud af at se tingene fra myrens fodsti, skråt nedefra i barnets perspektiv.'

Bøgerne skrev han ved siden af sit arbejde som præst.

Han nåede blandt andet at være fængselspræst i Vridsløselille, præst ved den danske kirke i Bruxelles og sognepræst i Virum.

- Han var mest interessant i sin evne som denne her teolog med den store, folkelige gennemslagskraft. Der skal man nærmest tilbage til Grundtvig for at finde noget lignende, siger litteraturredaktør på Berlingske, Søren Jacobsen Damm.

Møllehave havde en skarp sans for humor og satire.

Det kom til udtryk i tekster til viser og revynumre. Men også andre genrer mestrede han.

I 1989 var han leverandør af teksterne til Anne Linnets album 'Min sang'. Albummet blev voldsomt populært, solgte i over 200.000 eksemplarer, ikke mindst på grund af sangene 'Time, dag og uge' og 'Mild, Lattermild og Gavmild'.

- Han havde en afvæbnende facon og en dyb indsigt, som han alligevel forstod at formidle på en måde, så folk kunne forstå det, siger Søren Jacobsen Damm.

"Han havde en afvæbnende facon og en dyb indsigt, som han alligevel forstod at formidle på en måde, så folk kunne forstå det." (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix)

Johannes Møllehave var i mange år landets måske flittigste foredragsholder. Han rejste fra den ene sognegård, kirke og kulturhus til det næste.

Mange har mødt Møllehave på vej mod sin destination, i toget, på færgen, snakkende og energisk eller træt og lidt krøllet efter at have mødt sit publikum.

Men da han blev ramt af to blodpropper i hjernen i 2008, var det slut. Derefter stoppede han med den foredragsvirksomhed, der havde sendt ham ud til publikum op til 30 gange om måneden.

Johannes Møllehave har også tidligere oplevet døden banke på.

Han fik en blodprop i hjertet, fulgt af en firedobbelt bypass-operation i 1997.

Det kom han sig fra, og han fik selvfølgelig også en samtalebog ud af sit venskab med hjertelægen som opererede, Gösta Petterson.

I 1958 blev den unge teologistuderende gift med Herdis Møllehave. De fik tre børn sammen, en datter og to sønner.

Herdis Møllehave var socialrådgiver, men skrev også flere romaner, hvor blandt andet parrets åbne ægteskab blev lagt frem for læserne.

Senere kom det frem, at den tidligere statsminister Jens Otto Krag havde en affære med Herdis Møllehave.

Herdis Møllehave døde i 2001 efter 42 års ægteskab med Johannes Møllehave, og han fortalte ofte om den sorg, det var at miste hende.

I bogen 'Det ender godt' fortæller Johannes Møllehave om, hvordan han gerne vil have sin begravelse til at foregå.

Der skal synges Grundtvigs salme 'At sige verden ret farvel', 'Tunge, mørke natteskyer', og 'Se, nu stiger solen'. Og så skal han lægges i gravstedet ved siden af hustruen Herdis.