'Det er direkte skadeligt': Hollywood-stjernes råd om corona sables ned af læger

Det er en form for fake news, når Gwyneth Paltrow anbefaler at faste for at komme sig over corona, lyder kritikken.

Gwyneth Paltrow vandt i 1998 en Oscar som 'Bedste skuespillerinde' for sin rolle i 'Shakespeare in Love'. De senere år har hun dog mest fået opmærksomhed ved at være en både geskæftig og kontroversiel forretningskvinde. (Foto: © Mario Anzuoni, Scanpix)

Hvordan kommer man sig bedst efter at have haft coronavirus?

Jo, hvis du spørger Hollywood-stjernen og forretningskvinden Gwyneth Paltrow, så bør du blandt andet faste eller snuppe en tur i en infrarød sauna.

Men man bør under ingen omstændigheder tage Oscar-vinderens råd for gode varer.

I hvert fald har den medicinske direktør for det britiske sundhedsvæsen, professor Stephen Powis, nu bedt Gwenyth Paltrow om at holde op med at komme med covid-19-råd i The Guardian.

Skuespillerinden blev testet positiv for coronavirus sidste år og har siden skrevet flere blogindlæg, hvor hun anbefaler alt fra urter til faste for at komme sig over senfølger. (Foto: © VALERIE MACON, AFP or licensors)

Professoren bliver bakket op af læge Nils Christian Strandberg Pedersen, der er tidligere administrerende direktør hos Statens Serum Institut.

- Det er direkte skadeligt at anbefale et fasteforløb, efter man har været igennem et alvorligt coronaforløb. Efter man har været syg, har man brug for sund og nærende kost, som er med til at opbygge ens velbefindende og immunforsvar, lyder det fra Nils Christian Strandberg Pedersen.

- Der er ingen dokumenteret viden om, at det skulle have nogen som helst effekt. Det kan derimod være skadeligt, hvis man gør, hvad Gwyneth Paltrow anbefaler.

Skededampere og jadeæg er også blevet kritiseret

Det er langt fra første gang, at skuespillerens anbefalinger får en hård medfart.

Hendes livsstilsfirma Goop har i flere år været under hård kritik fra en lang række læger, forskere og sundhedspersoner i USA, der langer ud efter den manglende videnskab bag produkterne, som Gwyneth Paltrow ofte selv anbefaler.

Tidligere er blandt andet firmaets skededampere (dampbade til skeden) kritiseret for at kunne forårsage brandskader, ligesom firmaets jade-æg (der efter sigende skulle regulere menstruationscyklus og øge kvinders seksuelle energi) menes at kunne give infektioner i skeden.

Nils Christian Strandberg Pedersen understreger, at Gwyneth Paltrow selvfølgelig er i sin gode ret til at mene, hvad hun vil. Men det er "dybt uhensigtsmæssigt", når hun spreder sine budskaber til – og tjener penge på – sine godtroende følgere.

- Det er jo en form for fake news, når hun går ud og siger, som hun gør. Og der er jo nogen, der tror på det, hun siger, selvom de må være ualmindeligt naive. Jeg er i hvert fald ikke bekendt med, at hun har nogen kvalifikationer inden for sundhedsområdet.

Den tidligere direktør medgiver, at sundhedsvidenskaben endnu ikke har meget at tilbyde i behandlingen af senfølger efter corona, da pandemien endnu er så ny.

Han står dog alligevel klar med en konkret anbefaling til at komme sig over sygdommen, der i hvert fald ikke kan have negative konsekvenser for ens helbred:

- Man skal sørge for at få en god og varieret kost, noget frisk luft, noget motion og så se de mennesker, man har mulighed for at se. Motion kan sagtens bare være at gå en tur, og hvis man så er træt bagefter, så skal man hjem og hvile sig. Man skal respektere sin krops signaler.

En del af en større tendens

Den potentielt problematiske tendens med alverdens udokumenterede kostråd, slankekure, tips om superfoods og andre råd fra kendisser og influencere er dog ikke begrænset til Gwyneth Paltrow.

Det fortæller Ida Donkin, der er læge, ph.d. og forfatter til bogen 'Sygt eller sundt - sådan overlever du det næste sundhedsråd'. Hun er desuden vært på podcastserien 'Sundhedsjunglen'.

- Der har været en tendens til, at man i de senere år har givet meget plads i debatten til folk, der ikke har en sundhedsfaglig baggrund. De har måske været inviteret ind i et program, fordi de var interessante mennesker, og så er samtalen pludselig drejet hen på sundhed eller sygdom. Det synes jeg er ærgerligt.

Ida Donkin har tidligere kritiseret danske kendte for deres sundhedstips, der blandt andet har gået på at fravælge kemisk medicin eller drikke aktivt kul.

Og ligesom Gwyneth Paltrow kom Fie Laursen i søgelyset i 2018, da Fødevarestyrelsen så sig nødsaget til at advare mod influencerens anbefaling om at vand-faste.

Hvorfor lytter mange af os til influencere, der giver råd om ting, de ikke er uddannet til at vide noget om?

- Vi vil gerne lytte til folk, vi på en eller anden måde kan identificere os med. Hvis vi er fascineret af deres person eller liv i forvejen, så lytter vi ofte også med, hvis de giver gode råd om snart sagt hvad som helst. Også selvom deres eneste sundhedsmeritter er, at de ser pæne ud i yogatøj, siger Ida Donkin.

- Jeg synes, kendte og influencere skal være sig deres ansvar bevidst. Paltrow er i hvert fald et godt eksempel på én, der ikke lever op til det ansvar.

Coronapandemien ser imidlertid ud til at have vendt tendensen med sundhedsfaglige råd fra folk uden en sundhedsvidenskabelig baggrund, slutter Ida Donkin:

- Under coronapandemien er man begyndt at benytte sig af og give plads til fageksperter på en helt ny måde. Det er meget glædeligt.

Ida Donkins 3 råd til at finde vej i sundhedsjunglen

  1. 1

    Vær opmærksom på, om der er kommercielle interesser bag de sundhedsråd, du læser. Hvis der er nogen, der tilbyder dig nemme og dyre løsninger, bør de røde lamper blinke.

  2. 2

    Se på, hvad er baggrunden er for de anbefalinger, du overvejer at følge. Er det bakket op af videnskab og faglighed, eller er det nærmere udtryk for en holdning eller fornemmelse?

  3. 3

    Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det også ofte sådan, det forholder sig. Det er desværre meget sjældent, vi har mirakelkure eller nemme løsninger indenfor sundhedsvidenskaben. Det er vigtigt at have sin sunde skepsis med sig, når man søger råd.