Den bliver revet ned af hylderne: Gry har forvandlet sit Instagram-univers til populær bog

Historikeren Gry Jexen er netop udkommet med bogen 'Kvinde kend din historie'.

Historikeren Gry Jexen står også bag Instagram-profilen 'Kvinde kend din historie', som har knap 48.000 følgere.

Gry Jexen er en historiker med en klokkeklar mission. Hun vil skrive kvinderne ind i Danmarkshistorien.

Det handler ikke om, at hun vil slette tidligere tiders historiebøger, eller at hun vil bekrige mænd. Det handler om retfærdighed.

- Kvinderne udgør cirka halvdelen af vores befolkning, og de har ikke fået den plads i historien, de fortjener, siger historikeren og uddyber:

- Når jeg siger, at kvinderne skal fylde lige så meget som mænd i historiebøgerne, så siger jeg ikke, at mænd skal fylde mindre. Det skal være ligeligt fordelt.

Gry Jexens mission om at skrive kvinder ind i historien begyndte for alvor tilbage i efteråret 2018, da hun oprettede Instagram-profilen 'Kvinde kend din historie', hvor hun præsenterer en masse forskellige kvinder med en kort og komprimeret biografi. Her følger små 48.000 brugere med.

Året efter startede hun podcasten 'Kvinde kend din historie', hvor hun i fællesskab med en ekspert går i dybden med nogle få, udvalgte kvinder.

Og for få dage siden udkom hun så på en tredje platform med sin 'Kvinde kend din historie'-serie. Denne gang som bog, der udgives på forlaget Gyldendal.

Kvinder i alle aldre, farver og former fylder profilen 'Kvinde kend din historie' på Instagram. Her fortæller Gry Jexen kvindehistorier kort og komprimeret til knap 48.000 følgere.

Hyldest til 'Kvinde kend din krop'

Her har hun samlet 50 kvinder fra de seneste 500 år, som hun mener, vi alle bør kende.

Blandt kvinderne i bogen finder man blandt andre en af forfatterne til bogen 'Kvinde kend din krop', debattøren Suzanne Giese.

Gry Jexers eget 'Kvinde kend din historie'-univers er i øvrigt en hyldest til bogen, som udkom i 1975.

I den nye bog kan man også blive klogere på Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, bondekonen Marie Christensdatter, stumfilmstjernen Asta Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, der i 1908 blev verdens første kvindelige billedhugger, der fik til opgave at skabe en rytterstatue af en konge.

- Denne bog er ikke mit bud på de 50 vigtigste kvinder i historien. Grunden til, at de her kvinder er valgt, er, fordi jeg har villet skildre forskellige perspektiver på forskellige emner, siger Gry Jexen.

En af kvinderne, man kan læse om i bogen, er Henny Tscherning, som var den første formand for Dansk Sygeplejeråd. En post hun bestred fra 1900 til 1927. (Foto: © Thit Buelund Thyrring, Gyldendal)

Derfor har historikeren og forfatteren inddelt bogen i ni "livstemaer", som hun kalder emnerne, der tæller: uddannelse, arbejde, ægteskab og parforhold, seksualitet og køn, at få børn, magt og politik, økonomi og iværksætteri, sport samt kunst og litteratur.

Og det er noget, som danskerne gerne vil læse om. Bare tre dage efter bogen udkom den 11. maj, kan forlaget Gyldendal nu melde bogen udsolgt - både i første og andet oplag.

- Det er helt vildt! Det havde jeg overhovedet ikke forventet, men det viser, at behovet for disse historier helt tydeligt er der, siger Gry Jexen, der samtidig forsikrer, at der er flere oplag på vej.

Bruger moderne platforme aktivt

Gry Jexen er langt fra den første kvindelige historiker, der gennem tiden har kæmpet for at skrive kvinderne ind i historiebøgerne. Hvilket hun er meget bevidst omkring.

- Mit projekt handler om at give folk en bred forståelse gennem personlige historier. Det er ikke en bog, hvor jeg siger: "Værsgo, her har du hele sandheden. Hele Danmarkshistorien." Bogen er et forsøg på at bidrage ind i en meget større kontekst, siger Gry Jexer.

Tilbage i kvindebevægelsens storhedstid i 1970'erne, hvor kvinderne for alvor begyndte at indtage universiteterne, og hvor rødstrømperne demonstrerede i gaderne, opstod der en særlig gren på historiestudier verden over: Kvindehistorie. På engelsk ofte kaldet Herstory som en modvægt til History, hvis sigte både var at tydeliggøre kvindernes plads i historien samt at fortælle historien fra kvindernes perspektiv.

- Jeg ved godt, jeg ikke er den første, der kæmper for at skrive kvinder ind i historiebøgerne. Jeg står på skuldrene af mange dygtige mennesker, som har arbejdet med dette før mig, siger Gry Jexen.

Men der, hvor hun adskiller sig fra andre historikere, er ved hendes brug af platforme som Instagram og podcastmediet.

- Jeg prøver hele tiden at flytte grænsen for, hvor og hvordan man kan formidle historie. Og min bog er også meget moderne i sit udtryk, så det ligner faktisk meget lidt en historiebog, selvom det er det, man læser, siger Gry Jexen.

(Foto: © Astrid Tyge Nielsen, Gyldendal)