Tiltalt for trafikdrab på femårig pige: Tog lattergas timer op til ulykke

Den 21-årige erkender, at han timer før ulykken tømte en beholder med lattergas.

Den lille pige blev ramt, da hun gik på fortovet med sin mor. Den femårig pige blev dræbt på stedet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Med en blå beholder i hånden gik anklager Kristian Kirk rundt i retssalen i Retten på Frederiksberg.

I beholderen havde der været lattergas, og den blev fundet ikke langt fra et ulykkessted på Peter Bangs Vej, hvor en kun femårig pige mistede livet sidste år.

I dag begyndte retssagen mod en 21-årig mand, som er tiltalt i sagen for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Ifølge anklagemyndigheden var manden påvirket af lattergas, da han krydsede Peter Bangs Vej og kørte ind over cykelstien og op på fortovet, hvor han ramte den femårige pige, der gik sammen med sin mor.

Pigen blev dræbt på stedet, mens hendes mor blev lettere kvæstet.

Den 21-årige erkendte i dag i retten, at han i timerne op til ulykken havde købt en beholder med lattergas, som han havde med sig de følgende timer.

Indtaget af lattergas skete blandt andet under et timelangt opkald med en indsat i Enner Mark Fængsel i Horsens.

Men manden nægtede, at han har taget lattergas kort før ulykken.

- Jeg havde taget den tidligere. Så havde jeg taget den (beholderen red.) med for at smide den ud, sagde den 21-årige i retten.

Ifølge anklageskriftet er han også tiltalt for at have taget kokain. Noget den 21-årige også benægter. Han erkender dog, at han tog en lille smule kokain efter ulykken.

Patron fundet tæt på ulykkessted

I Retten på Frederiksberg fortalte anklager Kristian Kirk, at man havde fundet en lattergaspatron tæt på gerningsstedet.

På flasken var der ikke fingeraftryk, men i retten fremlagde anklager Kristian Kirk en retsgenetisk erklæring om, at der var et dna-match tre steder på flasken - heriblandt på mundstykket.

- Det er tankevækkende, sagde anklageren i retten og henviste til, at flasken var blevet smidt kort før ulykken.

Anklageren ville under dagens retsmøde vide, om den 21-årige havde prøvet at få blackout af lattergas.

- Nej, ikke blackout, men noget med mine ben - at miste følsomheden.

- Det er jo en interessant oplysning, sagde Kristian Kirk og spurgte, om den 21-årige mente, at det kunne have haft betydning for ulykken.

- Nej, svarede han kort.

I grundlovsforhøret to dage efter ulykken nægtede den 21-årige alt kendskab til gaspatronen.

Men under dagens retsmøde forklarede han, at det var, fordi han var gået i chok og først ville vende det med sin forsvarer, før han erkendte, at det var hans.

Ikke ulovligt at indtage lattergas

Ifølge anklagemyndigheden har man ikke tidligere set sager, hvor man har rejst tiltale for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, fordi en person har indtaget lattergas.

- Det er første gang, at man har rejst tiltale for lattergas i forbindelse med uagtsomt manddrab, lød det fra anklager Kristian Kirk.

Derudover gjorde han retten opmærksom på, at det ikke er ulovligt at indtage lattergas.

- Det er heller ikke ulovligt at køre bil, efter man har indtaget lattergas. Det vil dog være en overtrædelse af færdselsloven, hvis man har indtaget så meget, at man ikke kan føre sit køretøj på fuldt betryggende måde, lød det fra anklageren.

Den 21-årige mand forklarede i retten, at han ikke havde set, at han havde ramt den femårige pige.

- Da jeg steg ud, lagde jeg ikke mærke til noget. Jeg ledte efter min telefon. Jeg vidste, at jeg skulle væk derfra, og at min telefon skulle med, lød det fra den 21-årige mand.

Han forklarede, at han var efterlyst af Kriminalforsorgen og derfor hurtigt ville væk fra ulykkesstedet. Den 21-årige forklarede også, at han var omtåget efter ulykken.

Den 21-årige mand er tiltalt for i alt 35 forhold. Flere handler om narko, men også en række trafikforseelser.

Han er desuden tiltalt for at have været involveret i en anden alvorlig ulykke tilbage i januar 2019. Her kom to kvinder alvorligt til skade.

Det forventes, at der falder dom i sagen i starten af juli.