Danskere med ferielængsel bombarderer selskaber med spørgsmål om sikkerhed og tryghed, før de 'klikker køb'

Mange er i tvivl om, hvem der har lov til at rejse ud af landet.

Mange danskere drømmer om en sommerferie under varme himmelstrøg et godt stykke syd for grænsen. Her bliver der skålet i Venedig. (Foto: © MANUEL SILVESTRI, Scanpix)

Der er travlt ved telefonerne hos de danske rejseselskaber lige nu, og samtalerne kredser omkring en håndfuld spørgsmål.

Hvor kan vi rejse hen? Hvornår kan vi komme afsted? Hvor sikkert er det? Hvordan skal vi forholde os dernede? Er baren åben om aftenen?

- Og så det gennemgående spørgsmål: Skal vi være vaccineret, før vi kan fremvise et coronapas, eller er det nok med en negativ test? Jeg fornemmer, at der er rigtig meget tvivl om, hvordan det her pas skal tolkes, siger Henrik Gylling Jensen, der er medejer af rejseselskabet Primo Tours.

- Usikkerheden er stor, og mange har det som en rettesnor for, om de må rejse eller ej. Jeg tror, noget i hele retorikken omkring passet har skabt tvivl hos folk, og nogle af dem vil formentlig have booket et sommerhus herhjemme frem for en ferie sydpå, fordi udsigten til vaccination for deres gruppe var lang, siger Henrik Gylling Jensen.

- Svaret er altså, at man kan rejse frit, hvis man er vaccineret eller er testet negativ med en test inden for en fastsat tidsgrænse, som varierer fra land til land. Det bruger vi meget tid på at fortælle folk, når de ringer ind. Det administrative arbejde omkring det at sælge en rejse er enormt stort lige nu, fordi der er løbende opfølgninger og kunder, der har brug for opdateringer om en rejse, de allerede har købt.

Kundesnak tager to-tre gange længere tid

Den samme melding får man hos Apollo Rejser.

Her fortæller pressechef Glenn Bisgaard, at kundernes spørgsmål står i kø om alt fra regler om udskænkning på feriedestinationerne, krav om mundbind i offentlig transport og alle mulige andre restriktioner.

Folk vil vide, hvad de kan forvente at komme ned til.

- Vi bruger nok to-tre gange så lang tid på hver eneste kundehenvendelse nu sammenlignet med før corona blev en del af vores hverdag. Det er særligt dem, der holdt sig hjemme sidste sommer, der har mange uafklarede spørgsmål, før de gennemfører en bestilling, siger Glenn Bisgaard.

Billedet her er fra Playa de Palma på Mallorca. (Foto: © Enrique Calvo, Scanpix)

Hos Apollo Rejser bliver der primært spurgt ind til destinationer i Spanien og Grækenland, så én af opgaverne for selskabets medarbejdere er at være helt opdaterede på de lokale forhold på eksempelvis Mallorca og Kreta.

- Vi er i kontakt med lokale samarbejdspartnere, der holder os opdateret, så vi kan svare på kundernes spørgsmål med seneste nyt. Vi har lært gennem det seneste års tid, hvor hurtigt der kan ske ændringer, så der ligger en ret stor opgave i at følge med i udviklingen hele tiden. Her kan man sige, at det trods alt er lidt positivt, at produktudvalget er reduceret til destinationer omkring Middelhavet. Det begrænser antallet af steder, vi skal følge med, siger Glenn Bisgaard.

Mikkel Hansen er pressechef hos rejseselskabet TUI.

Han siger, at telefonerne ikke gløder endnu, men forventing er helt klart, at det kommer til at gå stærkt, når først myndighederne melder noget ud til offentligheden om mulighederne for at pakke kufferten.

- Vi kan se, at de mest besøgte sider på vores hjemmeside er dem, der handler om tryghed og sikkerhed. Sider, der giver svar på forsikringer og regler for at få penge retur, hvis rejsen ikke bliver til noget, siger Mikkel Hansen.

De seneste dage har TUI oplevet en lille stigning i salget primært til Mallorca, og en del af bookingerne ligger helt fremme i efterårsferien, hvor man allerede har indsat ekstra afgange.

Spørgsmålene går også her på alt fra hygiejnen på hotellerne, brug af mundbind og krav til test og vaccine.

Mamma mia! Hvad med Italien?

Italien er også ét af de foretrukne steder at rejse hen for danskere, men landet er i øjeblikket ikke blandt de lande, der ventes at skifte fra orange til gul på Udenrigsministeriets verdenskort.

Til DR Nyheder fortæller ambassadør Anders Carsten Damgaard, at der lige nu er krav om fem dages hjemmekarantæne for alle, der rejser ind i Italien, hvorefter man skal testes negativ, og alle skal fremvise en maksimal 48 timer gammel test ved indrejse.

Desuden er der udgangsforbud mellem klokken 22 og klokken fem om morgenen.

- De danskere, der kontakter ambassaden lige nu, ønsker først og fremmest oplysninger omkring mulighederne for at holde ferie i Italien til sommer og hvilke krav, de så vil skulle overholde, siger Anders Carsten Damgaard.

- Ambassaden kan dog kun videregive øjebliksbilledet og ikke forudse fremtidige bestemmelser. Vi henviser derfor også altid til vores hjemmeside, der har et særligt covid-19-afsnit, som løbende opdateres med de gældende restriktioner og krav til blandt andet test og karantæne.

Både den italienske premierminister Mario Draghi og landets udenrigsminister og sundhedsminister har givet udtryk for, at man håber snart at kunne afskaffe karantænekravet og dermed åbne op for udenlandske turister, som er meget vigtige for landets økonomi.

- Få lande er sammenflettet med turisme som Italien. Verden længes efter at rejse hertil, sagde premierminister Draghi for nylig til avisen The Guardian, der skriver, at turismen før coronapandemien tegnede sig for 14 procent af italiens bruttonationalprodukt, BNP.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger er netop vejledende, og det er altså ikke ulovligt at tage til et orange eller et rødt land.