'Det fjernede følelsen af at være en fiasko': Populær vært blev overrasket over folks reaktioner på sin sygemelding

P3-vært Kathrine Abrahamsen blev ramt af stress. Nu håber hun, at andre kan lære af hendes historie.

(Foto: © Petra Kleis og Oliver Seppo (grafik), DR)

"Hvor er du modig."

"Godt at du står frem."

"Kæmpe kram fra én i samme situation."

Da radio- og tv-vært Kathrine Abrahamsen i januar stod frem på Instagram og fortalte, at hun havde fået stress og var sygemeldt, blev hun mødt af det, hun selv kalder én stor virtuel krammer. Ikke kun fra venner og bekendte, men også fra stribevis af P3's lyttere.

Sådan skrev Kathrine Abrahamsen i januar, da hun delte med sine mere end 12.000 følgere, at hun havde sygemeldt sig med stress. (Foto: © Skærmbillede fra Instagram)

Modtagelsen var hun ærligt talt overrasket over.

- Jeg blev sindssygt lettet over at blive mødt med meget forståelse. Og over hvor mange, der faktisk var i samme båd som mig. Det var kun kærlighed, jeg modtog, og det fjernede følelsen af at være en fiasko. Jeg følte mig set af dem, der skrev, siger hun.

Når man får stress, kan man nemlig godt få dårlig samvittighed og føle sig svag, forklarer hun.

- Man kan godt have en ide om, at det selvforskyldt, når man får stress. At det skyldes den måde, man lever sit liv på, og at man ikke kan finde ud af noget. Så ved at sige, jeg havde stress, følte jeg, at jeg blottede mig.

'Jeg tror, der skal skæres et andet sted, Kathrine'

Den store opbakning fra lyttere og venner faldt da også på et tørt sted, for de fysiske symptomer havde stået i kø i flere måneder op til Kathrine Abrahamsens sygemelding.

Hun døjede både med hjertebanken, kvalme og svimmelhed. På et tidspunkt tog hun endda en graviditetstest, for måske var det derfor, hun havde det sådan, tænkte hun. Men testen var negativ.

Hun havde også føleforstyrrelser i huden, humørsvingninger, tankemylder og en ekstremt kort lunte. Hun sov dårligt om natten og orkede i det hele taget ikke ret meget ad gangen. Derudover skrumpede appetitten voldsomt.

- Jeg kan huske, at jeg kun kunne spise to ostehaps og en pære til morgenmad. Jeg kunne ikke få mere ned og kunne slet ikke overskue at handle ind eller overhovedet tænke på, hvad jeg skulle lave af mad, fortæller hun.

På trods af symptomerne tænkte Kathrine Abrahamsen aldrig, at det var stress. Heller ikke selvom hun oplevede dage, hvor hun græd "helt vanvittigt meget".

Og den nye, søde hundehvalp, som radioværten lige havde købt, var pludselig også en belastning og for meget at overskue, følte hun.

Kathrine Abrahamsen er ikke kun kendt fra P3 – hun har blandt andet også lavet 'Menneskekender' på TV 2 Zulu. Her ses hun sammen med Sofie Linde og Jasper Ritz. (© Snowman Productions / TV 2)

- En dag ringede jeg til en veninde og sagde, at jeg altså ikke kunne have min hund mere: "Jeg kan jo ikke finde af det". Men efter en lang snak, sagde hun: "Jeg tror, der skal skæres et andet sted, Kathrine. Jeg tror, du skal sygemeldes fra dit arbejde".

Det var lige netop her, at det gik op for den ellers så glade og udadvendte radio- og tv-vært, at veninden havde ret – det var i den grad stress.

- Det var faktisk først den dag, at det gik op for mig, hvor pissedårligt jeg havde det, tilføjer Kathrine Abrahamsen, der sygemeldte sig kort efter nytår.

'Vi er pissebange for at tale om psyken'

Værten, der blandt andet er kendt fra P3 og TV 2 Zulu, er alt andet end alene med sin stress.

Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen lever hver fjerde voksne dansker med et højt stressniveau, og det anslås, at 35.000 danskere hver dag er sygemeldt på grund af stress.

Så de søde beskeder, som Kathrine Abrahamsen modtog efter sit opslag på Instagram, fik værten til at indse, at selvom stress rammer mange, er det tydeligvis stadig noget, som mange ikke rigtig tør tale om. For hvorfor er det ellers modigt at stå frem, påpeger hun.

- Vi er pissebange for at tale om psyken. Der er jo ikke nogen, der synes, du er modig, hvis du deler et billede af din arm i gips, siger Kathrine Abrahamsen og tilføjer:

- Vi lever i et præstationsbåret samfund, hvor vi forventer mega meget af os selv og hinanden, og normalen er nærmest, at alt skal gå så fucking stærkt. Men det må da aldrig blive normalt, at folk får hjertebanken og går ned med stress.

Kathrine Abrahamsen har haft fuld knald på i mediebranchen de seneste år og tog også tit arbejdsopgaver i ferier, fordi hun var så glad for sit job. Indtil hendes krop sagde fra. (Foto: © PRIVATFOTO)

Derfor vil Katrine Abrahamsen også gerne opfordre alle til at sige det højt til en ven, kollega eller et familiemedlem, hvis man føler sig stresset og udbrændt – så der kan blive taget hånd om det.

Derudover efterspørger hun generelt mere fokus på stress, så vi alle kan blive bedre til at spotte symptomerne. For der er ingen grund til at trække pinen lige så langt ud, som Kathrine Abrahamsen selv gjorde det, inden hun fandt ud af, hvad der var galt.

- Jeg ville ønske, jeg selv havde været mere ærlig over for min familie og tætte venner i stedet for at putte med, hvor slemt jeg faktisk havde det, siger hun.

Arbejdet blev en flugt fra noget andet

I dag kan værten godt se, at de symptomer, hun oplevede, var kroppens måde at råbe; "hallo, hvad har du gang i?!"

Hun er også klar over, at hun var overbelastet efter to et halvt år med fuld fart på, alt for lidt ferie og alt for mange freelanceopgaver.

Derudover var arbejdet også blevet en form for flugt fra noget andet. Noget, som andre sikkert også kan genkende fra deres liv, mener Kathrine Abrahamsen.

- Arbejdet var lidt en flugt væk fra at se mit eget liv i øjnene. Jeg er 31 år og har ikke mand, villa og barn. Jeg havde en hund, som jeg ikke orkede – samtidig med at jeg så, at flere veninder stiftede familie og flyttede sammen med deres kæreste, siger hun.

Men hvorfor tror hun selv, at hun var så lang tid om at erkende sin egen stress?

- Det lyder måske arrogant, men jeg så bare ikke mig selv som en, der kunne få stress. Der er jo fart på mediebranchen, og jeg elsker mit job. Og jeg er altså en voksen kvinde, der godt kan finde ud af mit liv, lægger radioværten ud.

- Men jeg havde ikke nogen idé om, hvad det vil sige at have stress, og jeg kunne jo se, at folk omkring mig godt kunne klare mosten, så hvorfor kunne jeg ikke også det, spørger hun.

For fire uger siden vendte Kathrine Abrahamsen tilbage til P3 efter sin sygemelding. Dette billede lagde hun på Instagram, da hun var tilbage i studiet for at sende 'Buffeten'. (Foto: © PRIVATFOTO, PRIVATFOTO)

Er tilbage i radioen

Nu er radioværten dog vendt tilbage efter sin sygemelding og kan igen høres sammen med Mathias Helt i programmet 'Buffeten' på P3.

Hun er endnu ikke på fuldtid, men hun har det meget bedre og har allerede lært en masse om sig selv.

- Jeg er blevet meget opmærksom på, at jeg ikke skal være mit arbejde. Det var jeg 100 procent før. Men det er jo altså bare et arbejde – og selvom jeg er sygt glad for det, skal det jo ikke æde mig, siger hun.

Kathrine Abrahamsens råd til alle, der læser dette og som måske endda kan genkende nogle af symptomerne hos sig selv, er derfor:

- Tag fat i din chef med det samme eller sig til en ven, hvordan du har det. Og du behøver ikke selv have svaret på, hvad der så skal ske. Husk, at du ikke gør noget forkert.

- Det er selvfølgelig nemt for mig at sige nu, at det nok skal blive godt igen, for man tror virkelig ikke, at man kan bygge sig selv op igen – men det kan man godt, siger Kathrine Abrahamsen.

- Du kan bare ikke gøre det alene.